Перейти до вмісту
Главная страница » ОТРИМАННЯ ПІДОЗРИ – ДОПОМОГА АДВОКАТА

ОТРИМАННЯ ПІДОЗРИ – ДОПОМОГА АДВОКАТА

Юридичні та фізичні особи не застраховані від кримінального переслідування.

Законодавством встановлено вичерпний перелік випадків повідомлення особі про підозру, а саме:

1. Затримання особи на місці вчинення кримінального правопорушення чи безпосередньо після його вчинення.

Особа набуває процесуальний статус підозрюваного одразу в момент затримання в силу ст. 42 КПК України (підозрюваним є особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення).

2. Обрання до особи одного з передбачених КПК України запобіжних заходів.

Запобіжний захід відповідно до кримінального процесуального законодавства України може бути застосований виключно до підозрюваної особи (окрім певних винятків).

До підозрюваного можуть бути застосовані запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, застави, домашнього арешту, тримання під вартою чи затримання (є тимчасовим запобіжним заходом), а також інші запобіжні заходи, які рідше зустрічаються у правозастосуванні (передання неповнолітніх під нагляд батьків, опікунів чи піклувальників, адміністрації дитячої установи; передання на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім’ї з обов’язковим лікарським наглядом; поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи; екстрадиційний арешт).

У разі обрання щодо особи або її близьких запобіжного заходу, варто заручитися підтримкою професійного адвоката, який докладно вивчить клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу, проаналізує обґрунтованість підозри та наявність визначених слідчим або прокурором ризиків, які стали підставою для обрання запобіжного заходу, допоможе зібрати належний обсяг характеризуючої інформації та в судовому засіданні здійснюватиме захист.

3. Наявності достатніх доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення.

У такому разі особа повідомляється про підозру після того, як слідчий збере достатню, на його думку, кількість доказів, які дозволяють встановити причетність такої особи до вчинення кримінального правопорушення.

Зазвичай, особа готова до повідомлення про підозру, так як слідчий вже викликав її для допиту як свідка, збирав іншу необхідну інформацію.

Порада в такому випадку – звернутися до адвоката ще до першого допиту з тим, щоб він супроводжував клієнта при проведенні слідчих (розшукових) дій та застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження, зокрема допитів, обшуків, тимчасових доступів до речей і документів тощо.

Відповідно до статті 277 КПК України повідомлення про підозру повинно містити ряд інформації. Відсутність хоча б одного з елементів тягне за собою необґрунтованість підозри, вона не може бути підставою для обрання запобіжного заходу та її можна скасувати за відповідною ухвалою слідчого судді, в чому адвокат завжди допоможе розібратись.

Процесуальний захист клієнтів адвокатом Адвокатського бюро «Ткачук та партнери» полягає у розробці ефективної стратегії захисту, відстеженні та відповідному реагуванні на всі випадки порушення вимог законодавства під час затримання особи.