Перейти до вмісту
Главная страница » ЗМЕШЕННЯ РОЗМІРУ АЛІМЕНТІВ НА ДИТИНУ

ЗМЕШЕННЯ РОЗМІРУ АЛІМЕНТІВ НА ДИТИНУ

Розмір раніше визначених аліментів на утримання дитини може бути зменшений лише в судовому порядку.

Зацікавлена сторона звертається з відповідною позовною заявою до суду, в якій наводить підстави для зменшення розміру аліментів.

Значне погіршення матеріального становища того з батьків, з ким проживає дитина, може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

Така правова позиція викладена в Постанові Верховного Суду від 30 жовтня 2019 року у справі № 462/4973/15-ц.

Аби довести наявність підстав для зменшення аліментів необхідно ретельно підготувати та викласти в позовній заяві відповідні докази.

Створення нової сім’ї, народження у ній дітей, наявність на утриманні непрацездатних батьків, мінливий дохід, оренда житла, зміна майнового стану, дитина знаходиться на повному державному утриманні, дитина на яку виплачуються аліменти є власником майна, яке приносить дохід і відпала потреба сплачувати аліменти у тому розмірі, який існував раніше – все це та інші обставини можуть у певній сукупності бути прийняті судом як доказ наявності підстав для зменшення розміру аліментів.

Обставини, які не можуть бути враховані судом для зменшення розміру аліментів, хоча платник аліментів часто посилається на такі обставини:

  • високий дохід матері, з якою проживає дитина. Мати і батько дитини зобов’язані надавати матеріальне забезпечення спільним дітям в рівних частках, виділяючи для цього визначену законом частину доходу. Якщо в одного з батьків доходи більші, завдяки чому він виділяє на дитину більше грошей, це не значить, що другий з батьків може виділяти менше.
  • наявність у власності дитини нерухомого майна, яке не приносить їй жодних доходів (квартира, в якій дитина проживає, дачний будинок, земельна ділянка тощо).
  • отримання неповнолітньою дитиною пенсії, соціальних пільг, стипендії.

Потрібно пам’ятати, що якщо виникли підстави для зменшення виплат, передбачені законом, самовільно зменшувати розмір аліментів платник не має права. Якщо від платника аліментів буде поступати менше аліментів чим встановлено рішенням суду, виникне заборгованість.

Аліменти в новому розмірі будуть стягуватися від дня набрання чинності рішенням суду. Суми, що були стягнуті в раніше встановленому розмірі, до пред’явлення нового виконавчого листа, у рахунок майбутніх платежів не зараховуються.