Перейти до вмісту
Главная страница » АДВОКАТ ПО УСИНОВЛЕННЮ

АДВОКАТ ПО УСИНОВЛЕННЮ

Усиновлення тривалий багатоетапний процес та має деякі нюанси, які необхідно знати, якщо приймаєш рішення про усиновлення.

Ключовим в усиновленні є найкращі інтереси дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. З урахуванням цього критерію визначаються ті, хто може бути усиновлений; вимоги до осіб, які можуть бути усиновлювачами, процедура отримання згоди дитини та батьків; подача заяви; ухвалення судом рішення; забезпечення таємниці усиновлення та інші гарантії для нових батьків та інше.

Загалом процедура виглядає наступним чином: громадяни, які бажають усиновити дитину, звертаються з пакетом документів до служби у справах дітей, який протягом 10 робочих днів перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства та складає акт обстеження житлово-побутових умов та готує висновок про можливість заявників бути усиновлювачами, який діє протягом року.

Після позитивного рішення заявники ставляться на облік як кандидати в усиновлювачі. Проводяться зустрічі для знайомства з дитиною. Після цього готується висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання дитини. Заява повинна бути написана в присутності працівника служби у справах дітей, засвідчена ним та додано визначений перелік документів.

Після отримання висновку заявники звертаються до місцевого суду із позовною заявою про усиновлення з доданими до неї документами.

Після отримання рішення, потрібно звернутись в орган РАЦС, яким створено актовий запис про народження дитини. Орган РАЦС на підставі рішення суду про усиновлення, в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Попереднє свідоцтво про народження анулюється.

Існують деякі особливості усиновлення дітей іноземцями та громадянами України.

Вік – за загальним правилом мінімальний вік усиновлення два місяці. В свою чергу іноземці можуть усиновити дитину, якщо вона перебуває не менше одного року на обліку Державній службі України у справах дітей і досягла п’яти років.

Винятком може послугувати обставини, якщо усиновлювач є родичем дитини; дитина страждає на тяжку хворобу, перелік яких затверджений МОЗ; усиновлюються всі рідні брати та сестри в одну сім’ю, якщо одних із них досяг п’яти років і рік перебуває на обліку; усиновлення дитини, яка є братом чи сестрою раніше усиновленої дитини.

За наявності кількох осіб, які виявили бажання усиновити одну і ту ж дитину, переважне право на її усиновлення має громадянин України, в сім’ї якого виховується дитина; який є чоловіком матері, дружиною батька дитини, яка усиновлюється; який усиновлює кількох дітей, які є братами, сестрами; який є родичем дитини; подружжя.

Крім того, іноземці можуть усиновити дитину за відсутності українців бажаючих її усиновити або взяти в сім’ю на виховання.

Для усиновлення дитини іноземцем потрібна додаткова згода Державної служби України у справах дітей, яка скеровує відповідний запит до МВС щодо перевірки кандидатів у батьки на наявність чи відсутність інформації компрометуючого характеру в правоохоронних органах інших держав та Генеральному Секретаріаті Інтерполу.

Адвокат по усиновленню кваліфіковано надасть консультації з питань усиновлення, допоможе підготувати необхідний пакет документів та забезпечить правовою допомогою на всіх етапах усиновлення.