Перейти до вмісту
Главная страница » У разі настання страхового випадку

У разі настання страхового випадку

адвокат страховые случаи
ЯКЩО У ДОГОВОРІ СТРАХУВАННЯ НЕПРОПИСАНО, ЩО СТРАХОВИК ВИЗНАЧАЄ СТО, НА ЯКОМУ ПОВИННІ ВІДБУВАТИСЯ КАЛЬКУЛЯЦІЯ РЕМОНТНИХ РОБОТ ТА  РЕМОНТНІ РОБОТИ, ТО ЦЕ НЕ Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ НЕВИПЛАТИ СТРАХОВОЇ КОМПЕНСАЦІЇ
 
Інститут страхування ще недостатньо розвинений в Україні та не користується високою довірою. Так, громадяни неохоче укладають договори зі страховими компаніями або й зовсім не бажають укладати їх через те, що не вірять, що у разі настання страхового випадку страхова компанія дійсно виплатить компенсацію. І на жаль, іноді страхова компанія справді підтверджує ці побоювання.
 
Так, внаслідок ДТП та пошкодження автомобіля, позивач звернувся до суду із позовом до страхової компанії та проханням виплатити йому страхову компенсацію у розмірі 198 739 грн.
 
Відповідно до ст. 979 ЦК України, у разі настання страхового випадку, страховик повинен здійснити грошову виплату страхувальнику, а страхувальник зобов’язаний своєчасно здійснювати страхові платежі. Проте законодавство зберігає також за страховиком право відмовитися від виплати страхової компенсації у деяких випадках чи у випадках, прописаних у договорі страхування.
 
Відповідач (страхова компанія), у свою чергу, не заперечував факт ДТП та не відмовляв у виплаті. Нездійснення виплати аргументував тим, що позивач не надав усі необхідні документи, а також не погодив зі страховою компанією вибір СТО для точного визначення суми необхідного ремонту та подальшого ремонту. Крім цього, виплата страхової компенсації для проведення ремонту здійснюється на розрахунковий рахунок СТО. Відповідач зазначив, що все це передбачають умови страхового договору, укладеного між ним та позивачем.
Суд же, у свою чергу, зазначив, що умови договору це не передбачають, а представник позивача заявив, що звіт, розрахунок вартості робіт та рахунок СТО були надані страховій компанії, що підтверджує її відмітка про отримання.
 
При цьому суд також звернув увагу сторін, що рахунок на оплату має містити ПДВ, однак, як пояснив представник позивача, СТО не надавало інформацію про ПДВ у виставленому рахунку та не надавало інформацію про те, чи є платником ПДВ. У зв’язку із чим суд здійснив розрахунок суми до виплати без ПДВ, а також з урахуванням віднятої франшизи та зобов’язав страхову компанію виплатити страховку у розмірі 154 451 грн.
 
Таким чином, на жаль, існують несумлінні страхові компанії, які намагаються ухилитися від виконання своїх зобов’язань, а також використовуючи іноді різні сумнівні схеми – домовленості з певними «своїми» підприємствами, переказ грошей лише на їхній рахунок, а не на рахунок страхувальника тощо. У зв’язку із чим необхідно уважно читати страховий договір перед підписанням та вибором страхової компанії, знати умови договору та свої права щодо нього, а також грамотно використовувати їх у вирішенні питань.