Перейти до вмісту
Главная страница » АДВОКАТ ЗІ СПОРІВ ЩОДО ЗАСТАВНОГО МАЙНА ТА ІПОТЕКИ

АДВОКАТ ЗІ СПОРІВ ЩОДО ЗАСТАВНОГО МАЙНА ТА ІПОТЕКИ

Прагнення фінансових установ видати більше забезпечених кредитів з одного боку та бажання осіб з іншого боку покращити свої житлові умови шляхом придбання квартир, заміських будинків, а також земельних ділянок, а для бізнесу – офісів та іншої нерухомості спричинило видачу незліченної кількості кредитів із забезпеченням у вигляді застави нерухомого майна – іпотеки. Також велика кількість кредитів видана під заставу автотранспорту та іншого рухомого майна.
Звичайно, добре, коли при виконанні договорів усі сторони залишаються задоволені результатом свого співробітництва: Банк (фінансова установа) – отримує з виданого кредиту дохід, позичальник – необхідне придбання у вигляді нерухомості, автотранспорту, бізнес – необхідні оборотні кошти.
Проте не завжди такі стосунки можуть бути безпроблемними. Особливо агресивно поводяться Банки, які переходять під управління Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (перебувають у стадії тимчасової адміністрації чи ліквідації).
Орієнтовний перелік спірних ситуацій при спорах з іпотеки та застав:
● Банк (інша кредитна установа) відмовляється знімати обтяження іпотеки (застави) при повністю виконаному кредитному зобов’язанні (вигадуючи нові борги)
● Продаж Банком (іншою фінансовою установою) предмета іпотеки (застави) взагалі без будь-яких законних підстав
● Продаж Банком (іншою фінансовою установою) предмета іпотеки (застави) за заниженою ціною
● Вимога про страхування іпотеки (застави) лише у певній страховій компанії, у якої умови не завжди вигідні для позичальника
●  При придбанні майна новий власник виявляє наявність іпотеки
● Здійснення Банком (іншою фінансовою установою) безпідставного виконавчого нотаріального напису
 
Чому ж варто заручитися нашою підтримкою
1.Вирішити суперечки із застав іпотеки допоможе наша професійна команда. Ми знаємо все про порядок оформлення договорів іпотеки, вибір способу звернення стягнення на предмет іпотеки, оцінку предмета іпотеки, порядок і спосіб виявлення арештів та обтяження на предмет іпотеки, банкрутство боржника та іпотекодавця.
2. Знаючи всі суперечки щодо застав іпотеки, ми розуміємо, як захистити Вас:
– від збільшення розміру іпотечного кредиту через інфляцію
– підвищеної оцінки іпотечного майна із боку банку
– переуступки банком своїх боргових зобов’язань колекторським фірмам
– незаконне виселення із іпотечного житла
3. Захищаючи Вас, ми реалізуємо Ваше право на альтернативне житло у разі виселення з іпотечного та розкриємо тонкощі мораторію на таке виселення.
4. Протилежній стороні спору – надамо юридичну допомогу у виселенні несумлінного іпотекодержателя.
5. Ви сміливо можете розраховувати на судовий та адвокатський супровід від нашої компанії у спорах щодо іпотеки.
 
Послуги адвоката зі спорів з іпотеки та застав
● Отримання консультації із Вашого питання (роз’яснення Ваших прав, оцінка ситуації та перспективи можливих судових процесів з іпотечного спору)
● Оскарження продажу предмета іпотеки (застави) у суді, зокрема, проданого на публічних торгах
● Оскарження розміру кредиту в суді
● Оскарження виконавчого напису з іпотеки (застави)
● Визнання у судовому порядку припинення договору іпотеки (застави)
● Визнання у судовому порядку припинення договору поруки по іпотеці 
● Складання адвокатського запиту на користь клієнта щодо спору іпотеки (застави)
● Підготовка позовної заяви, претензій, необхідних документів з іпотечної суперечки, а також збирання необхідних доказів
● Підготовка процесуальних документів щодо спору з іпотеки (застави) – позовних заяв, заперечень на позови, відповіді на заперечення, клопотань
● Оскарження судових рішень шляхом підготовки апеляційних та (або) касаційних скарг із іпотечної суперечки
 
Що ж таке іпотека
Іпотека – це грошовий кредит банку для придбання нерухомості, запорукою якого є придбане нерухоме майно.
При цьому, власником цього майна є позичальник кредиту, який у разі непогашення кредиту або за іншими умовами, прописаними банком у договорі, може позбутися цього майна у зв’язку зі стягненням на предмет іпотеки.
Стягненням щодо іпотеки, в свою чергу, є продаж даного майна на публічних торгах у процесі виконавчого провадження    (згідно ЗУ «Про виконавче провадження», ЗУ «Про іпотеку»). А стягнути предмет іпотеки можуть не лише на підставі рішення суду, а й на підставі виконавчого напису нотаріуса чи відповідно до договору задоволення вимог іпотекодержателя.
 
Чому таким важливим є супровід юриста
 
16 сторінок договору про іпотечний кредит.
8 сторінок графіка погашення кредиту. У якому 20 граф.
4 сторінки полісу страхування від нещасних випадків.
5 сторінок полісу страхування нерухомості.
6 сторінок паспорта споживчого кредиту.
 
Вичитати цю документацію, перевірити всі цифри, суми, розрахунки, дати, номери розрахункових рахунків, проштудувати законодавство із питань даних документів є непростим завданням навіть для юриста, не кажучи вже про просту людину. І тим більше, як це часто буває, у присутності інших учасників угоди. Так, продавець нерухомості, який відчуває вже всі муки очікування, на 90-й хвилині Вашого читання даної документації, може запитати Вас, чи довго ще, і Ви, дивлячись на нього, можете припустити, що продавець вже на межі відмовитися від угоди і піти додому. З огляду і на те, як мало продавців нерухомості погоджуються здійснювати угоду через банк та мати справу із банком.
І це окреме важливе питання, якому варто приділити особливу увагу, грамотно проаналізувавши його з погляду можливих ризиків та правових наслідків, які випливають. Так, покупцем нерухомості є Ви, всі зобов’язання перед продавцем у Вас. У тому числі і за отримання продавцем грошей за договором купівлі-продажу. Однак гроші для розрахунку із продавцем отримуєте не Ви. Гроші, за умовами договору між Вами та банком, банк перерахує продавцю на розрахунковий рахунок. І не одразу. При цьому банк не підписує із продавцем жодного зобов’язання, що він перерахує гроші. Банк взагалі заперечує будь-яке зобов’язання перед покупцем та будь-які стосунки із ним, позиціонуючи це так: стосунки із продавцем – це Ваші особисті стосунки з продавцем, і банк у них участі не бере. Банк має стосунки виключно з Вами.
Все вищезазначене є великим питанням для занепокоєння. У зв’язку із чим і рекомендовано ще на стадії ознайомлення з умовами іпотеки консультуватися з юристом та робити будь-які дії виключно за погодженням із юристом.
Документи, які підписуються під час оформлення іпотеки, містять безліч питань, які необхідно читати, помічати, промовляти, аналізувати та оцінювати із урахуванням можливих правових наслідків.
Після підписання договору купівлі-продажу нерухомості, яка виступить забезпеченням кредитного зобов’язання, банк також може забрати у Вас даний договір купівлі-продажу, свідоцтво про право власності та технічний паспорт нерухомості. У зв’язку із чим необхідно проконтролювати правильне юридичне оформлення даної дії – підписання акта приймання-передачі та інше. Також, зняти копії необхідних документів.
Крім цього, слід пам’ятати, що в документації можуть бути помилки і, не звернувши увагу на це і поставивши свій підпис, Ви ризикуєте отримати ряд небажаних наслідків і зобов’язань.
 
Цікаве із судової практики
Суди приймали та приймають рішення на захист прав іпотекодавця, серед яких досить цікавими є:
– Договір іпотеки можна визнати недійсним
– Подання позову про стягнення заборгованості за кредитним договором не перериває термін позовної давності для подання позову про стягнення на предмет іпотеки (а відповідно, якщо строк позовної давності на дане стягнення було пропущено, суд може відмовити банку у продажі предмета іпотеки)
– З моменту пред’явлення банком вимоги про дострокове повернення кредиту припиняється його право нараховувати відсотки за цим кредитом
– Відсотки за користування кредитними коштами не нараховуються, якщо кредит було взято в іноземній валюті
– Банк не має права нараховувати штрафні санкції в період дії карантину та протягом 30 днів після його закінчення
– Банк не має права стягнути предмет іпотеки, якщо він є забезпеченням зобов’язання у валютному кредиті (виданому в іноземній валюті)
– У разі продажу предмета іпотеки (заставного майна) банк зобов’язаний повернути іпотекодавцю (боржнику) 90% різниці між вартістю предмета іпотеки на дату продажу та сумою заборгованості за кредитним договором
– Банк не має права на стягнення предмета іпотеки у позасудовому порядку, якщо за 30 днів до стягнення не звернувся до боржника з вимогою усунути порушення кредитного договору. Крім цього, банк не має права проводити дане стягнення іншим чином, ніж було зазначено у цьому зверненні
Адвокат зі спорів щодо заставного майна та іпотеки допоможе захиститися від незаконних дій Банків та інших іпотекодержателів, зберегти майно та уникнути фінансових неприємностей.