Перейти до вмісту
Главная страница » Корисні статті » Cплата грошової компенсації пенсіонерові

Cплата грошової компенсації пенсіонерові

При невиконанні органами Пенсійного фонду своїх грошових зобов’язань при виплаті та перерахунку пенсії, обов’язковою є сплата грошової компенсації пенсіонерові
Як показує практика, при затримки виплат грошових коштів (особливо це стосується випадків виплати грошових коштів у зв’язку з виконанням рішень суду), Пенсійний фонд «забуває» її нарахувати. Також слід врахувати, що якщо термін протягом якого дані грошові суми пенсіонеру не сплачувались був довгим, а розмір грошових сум – великі, розмір грошової компенсації може виявитися значним.
Механізм розрахунку такої компенсації передбачений Законом Про компенсацію громадянам втрати частини доходів в зв’язку з порушенням термінів їх виплати та Порядком проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати.
Сума компенсації розраховується шляхом множення місячних відсотків інфляції за періоди невиплати пенсії. Якщо в місяці інфляція не перевищувала 100%, то компенсація не нараховується.
 Наприклад, пенсіонерові з січня 2021 роки не здійснили пенсійну виплату в розмірі 5000 грн .. Станом на 1 серпня заборгованість в за сумами індексу інфляції становитиме 7,3% (січень – 101,3%, лютий – 101,0%, березень -101,7%, квітень – 101,7%, травень 101,3%, червень – 100,2% , липень – 100, 1%. Розмір компенсації буде складає 5000 грн. х 7,3% = 365 грн.
Якщо затримка у виплаті пенсії становить більше 1 місяця, то загальна сума компенсації розраховується по кожному місяцю та потім підсумовується .