Перейти до вмісту
Главная страница » Підстава для призначення пенсії

Підстава для призначення пенсії

основание для назначения пенсии
Відсутність обліку первинних документів на підтвердження трудового стажу (також у разі некоректності записів у трудовій книжці) не може мати негативних наслідків для заявника, оскільки підставою для призначення пенсії є саме стаж роботи
Як визначено Законом Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, 1-4 категорії, пенсії призначаються згідно з умовами, встановленими цим Законом.
До 4 категорії належать особи, які проживали постійно в зоні посиленого радіоекологічного контролю на 1 січня 1993 не менше 4 років.
Відповідно до ст. 55 Вищезазначеного Закону, дані особи йдуть на пенсію зі зниженням пенсійного віку, передбаченого Законом Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, але з меншою вимогою до стажу – за наявності не менше 15 років страхового стажу у жінок та 20 років у чоловіків. 4 роки проживання у такій зоні дає право на зниження пенсійного віку на 2 роки та додатково по 1 році за 3 роки проживання, але максимально – на 5 років зниження пенсійного віку.
Документом, що підтверджує такий статус, буде посвідчення Потерпілий від Чорнобильської катастрофи.
Час навчання у вищих та середньо-професійних навчальних закладах, а також підвищення кваліфікації та перепідготовка кадрів входить до стажу при розрахунку права на пенсію та повинен підтверджуватись дипломом, свідоцтвом, довідками з архіву з даними про закінчення періоду навчання або проходження етапів навчання. Також для підтвердження стажу приймаються архівні довідки щодо трудової діяльності особи. Однак, якщо є якісь розбіжності та неточності в архівних документах, і дані неточності будуть підставою для ігнорування органом Пенсійного фонду відповідних періодів трудового стажу особи, такі дії Пенсійного фонду можна буде оскаржити в суді, оскільки такий стан справ виник не з вини такої особи, воно очікувало на сумлінне зберігання роботодавцем документів, так як підставою для призначення пенсії необхідним э саме стаж роботи.