Перейти до вмісту
Главная страница » ПРИВАТБАНК ВІДМОВИВ В ОБСЛУГОВУВАННІ ТА РОЗІРВАВ ДІЛОВІ СТОСУНКИ ? ДОПОМОГА АДВОКАТА

ПРИВАТБАНК ВІДМОВИВ В ОБСЛУГОВУВАННІ ТА РОЗІРВАВ ДІЛОВІ СТОСУНКИ ? ДОПОМОГА АДВОКАТА


Мільйони громадян, підприємців та юридичних осіб є клієнтами відновленого за кошти державного бюджету КБ ПриватБанка. Однак, доволі часто клієнти ПриватБанку стали стикатися з проблемою, коли Банк деякі операції вважає «підозрілими» та на цій підставі  розриває ділові відносин з клієнтами, про що інформує їх листом.


НАСКІЛЬКИ Є ЗАКОННИМИ ТАКІ ДІЇ БАНКУ ТА ЯК МОЖЛИВО ЦЬОМУ ПРОТИСТОЯТИ ?


Як правило, ПриватБанк в своїх листах посилається на ст. 15 Закону  України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», ч. 1 якої передбачено право Банку на розірвання ділових стосунків у випадку неможливості ідентифікації клієнта, здійснення ризикових  (високоризикових) операцій, неможливості встановлення кінцевого бенефіціара власника або вигодоодержувача за фінансовою операцією.

Що таке високоризикованість ? Пункт 11 ч. 1 даного Закону дає відповідь на дане запитання – це результат оцінки ризику суб’єктом первинного фінансового моніторингу (яким є ПриватБанк) на підставі законодавства та внутрішніх документів первинного фінансового моніторингу та який свідчить про високу ймовірність використання клієнтом легалізації                  (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму, розповсюдження зброї масового знищення.

Також, як передбачено преамбулою даного Закону, цей Закон спрямований на захист прав та законних інтересів громадян, суспільства і держави, забезпечення національної безпеки шляхом визначення правового механізму запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Тобто метою дії цього Закону є протидія тероризму та боротьба з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом. 

Отже, зупинення операцій ПриватБанком є лише первинною ланкою у такій діяльності, і така інформація в подальшому має передаватися до відповідних правоохоронних органів для перевірки, на підставі якої – наступного прийняття процесуальних рішень судом.

Таким чином, виходячи з положень даного Закону, вина Споживача банківських послуг має бути підтверджена обвинувальним вироком суду або постановою про притягнення до адміністративної відповідальності !

Натомість, що робить ПриватБанк ? На припущенні що нібито Клієнт здійснює незаконні дії, припиняє банківське обслуговування ! Звісно, що такі дії ПриватБанку не мають нічого спільного із законністю !


Крім того, враховуючи вимоги ст. 1087, ст. 1088 ЦК України та п. 6, п. 7 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (затверджено постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148) банківське обслуговування є обов’язковим, і тому спір відносно розірвання договору ПриватБанком на банківське обслуговування може бути розглянутий судом відповідно до глави 53 ЦК України. 

Враховуючи вищевикладені обставини, спір має бути вирішений на користь Клієнта.


Необхідно врахувати, що ПриватБанк займає суттєвий сегмент банківського ринку України, та відповідно такі дії мають потрапити під увагу діяльності Антимонопольного Комітету України. Тобто сам ПриватБанк має визнаватися монополістом на ринку банківських послуг, а його дії- зловживання монопольним становищем.

Як передбачено ст. 36 Закону «Про захист економічної конкуренції», розгляд справи проти ПриватБанку може розпочатись на підставі заяв підприємств, установ, організацій, органів державної влади, громадян або за власною ініціативою Антимонопольного комітету України.

За наслідками розгляду справи Антимонопольний Комітет України може накласти штраф на ПриватБанк в розмірі до 10 % річного обігу Банку, що враховуючи масштаби діяльності Банку, може дорівнювати мільярди гривень !


Таким чином,  якщо у Вас внаслідок протиправних дії ПриватБанку виникли збитки, адвокати АБ «Ткачук і партнери» готові Вам надати правову допомогу.