Перейти до вмісту
Главная страница » Право на користування житловим приміщенням

Право на користування житловим приміщенням

утратил право на пользование жилым помещением украина
Якщо особа нарівні зі своїм родичем користувалася житловим приміщенням, яке знаходилося в державній або комунальній власності, і даний родич помер (або втратив право на користування житловим приміщенням), з такою особою орган, у віданні якого знаходиться житлове приміщення, повинен укласти договір найму житлового приміщення.
 
Відповідно до Конституції, кожному гарантується право на житло і ніхто не може бути примусово позбавлений житла як на підставі рішення суду.
Як наголошують норми Житлового Кодексу України, користуватися житловими приміщеннями в квартирах державного і комунального житлового фонду можливо тільки на підставі договору найму, який може бути змінений за згодою всіх сторін – наймача і членів його сім’ї та наймодавця. У члена сім’ї наймача рівні права з наймачем. Членами сім’ї є коло осіб, який визначається Сімейним Кодексом, а також інші особи, які спільно живуть з наймачем. Також член сім’ї наймача має право визнати його наймачем за раніше укладеним договором найму замість померлого члена сім’ї або втрати таким право на користування житловим приміщенням.
Якщо член сім’ї наймача отримує відмову від наймодавця в переоформленні договору найму, даний спір може бути вирішено в суді.
Якщо у членів сім’ї відсутня в даному житловому приміщенні реєстрація місця проживання, це ніяк не може бути підставою для відмови в позові. У суді потрібно буде тільки належними доказами підтвердити ваше проживання в даному житловому приміщенні.