Перейти до вмісту
Главная страница » Корисні статті » Адвокат у спорах при призначенні пенсії по втраті годувальника

Адвокат у спорах при призначенні пенсії по втраті годувальника

Адвокат по спорам при назначении пенсии по утрате кормильца

Адвокат у спорах при призначенні пенсії по втраті годувальника.
Одним із видів пенсій у системі пенсійного забезпечення є пенсія по втраті годувальника. Питання щодо права на таку пенсію, визначення її розміру, аналіз наявних та/або необхідних документів для її оформлення допоможе вирішити адвокат у спорах про призначення пенсії по втраті годувальника.
Законодавством визначено, що такий вид пенсії призначається непрацездатним особам у разі втрати годувальника за певних умов:
непрацездатним членам сім`ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності.
В залежності від віку померлого годувальника встановлено вимоги до кількості років стажу, що передбачене статтею 32 Закону України « Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
При цьому дітям пенсія у звязку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.
Законодавством визначено перелік непрацездатних осіб, які можуть претендувати на такий вид пенсії.
Непрацездатними членами сім’ї є діти чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, діти , які навчаються за денною формою навчання – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти- сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні, один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і зайняті доглядом за дитиною померлого годувальника до досягнення нею 8 років, особи, які були на повному утриманні померлого годувальника, особи, які одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.
Необхідно зауважити, що на пенсію по втраті годувальника доцільно перейти одному із подружжя, який є пенсіонером і отримує інший вид пенсії (наприклад, за віком або по інвалідності) у тому випадку, коли пенсія по втраті годувальника за розміром у грошовому виразі буде вища ніж ту, яку отримує особа.
Доволі розповсюдженою є практика відмови пенсійними органами у призначенні пенсії по втраті годувальника з формальних підстав – не зарахування окремих періодів до страхового стажу, недоліки у записах трудової книжки, вимога подання додаткових документів, довідок, прояви надмірного формалізму з боку пенсійних органів тощо.
Визначитись із доцільністю такого переходу, здійснити аналіз наявних документів та забезпечити повне супроводження справи як в пенсійних органах, так і в суді при оформлені пенсії допоможе наш адвокат у спорах при призначенні пенсії по втраті годувальника.