Перейти до вмісту
Главная страница » Пенсія за віком

Пенсія за віком

На перший погляд звичайній людині пенсійне законодавство України видається складним та незрозумілим. Насправді, воно структуроване, має низку законів, які загалом визначають умови виходу на пенсію з тих чи інших підстав.
Як приклад, можна розглянути вихід на пенсію за віком.
Здається, що це дуже просто – досяг пенсійного віку, звернувся до органів
Пенсійного фонду України, приніс трудову книжку, інші документи та оформив пенсію.
Практика відмов органів пенсійного фонду у призначенні пенсії за віком зростає. Це пов’язано з дефіцитом коштів на виплату пенсій. Адвокат з пенсійних суперечок допоможе детально та чітко поставити всі крапки над «І».
Так, у цьому році на пенсію за віком йдуть чоловіки та жінки, які досягли 60 років та мають страховий стаж до 31 грудня – 28 років, а з 1 січня 2022 року – 29 років.
Для того, щоб визначити страховий стаж і переконатися в його наявності необхідна не тільки трудова книжка, але документ про середню спеціальну та вищу освіту (враховується лише денна форма навчання), для чоловіків – військовий квиток, оскільки служба в армії зараховується до стажу, жінкам – свідоцтво про народження дітей (у страховий стаж враховується період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років). Період перебування на обліку в органах зайнятості також враховується до стажу.
Практика адвоката з пенсійних суперечок свідчить про те, що вимоги органів пенсійного фонду до оформлення записів у трудовій книжці досить упереджені.Наприклад, нечіткий відбиток печатки підприємства, виправлення, помарки, помилки в нумерації записів, відсутність повної дати народження на титульній сторінці, оформлення одного запису різними чорнилом та інше можуть стати причиною, через яку той чи інший період роботи не буде зарахований.
Таким чином, потенційному пенсіонеру може не вистачити страхового стажу і вихід на довгоочікувану пенсію залишиться мрією. Щоб уникнути таких неприємних ситуацій, бути впевненим у своєму праві, краще заздалегідь звернутися до адвоката з пенсійних спорів, який розрахує вашстраховий стаж, визначить розмір пенсії та детально проконсультує з усіх питань, супроводжуватиме подачу документів при оформленні пенсії.