Перейти до вмісту
Главная страница » Оформленні пенсії по інвалідності

Оформленні пенсії по інвалідності

пенсии по инвалидности
Якщо при оформленні пенсії по інвалідності особі були незаконно застосовані положення пункту 7-2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», то при подальшому оформленні пенсії за віком  пенсія зменшенню згідно цих положень не підлягає.
Пункт 7-2 XV розділу прикінцевих положень Закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в редакції, яка діяла до 1 жовтня 2017 року передбачала, що у жінок, яким виповнилося 55 років і за наявності 30 років стажу і за умови звільнення роботи мали право виходу на пенсію до            1 січня 2015 року і при цьому їх пенсія підлягає зменшенню на 0,5 відсотка за кожен місяць дострокового виходу на пенсію.
Це зменшення застосовується до особи до пенсійного віку, зазначеного ст. 26 Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Після розмір їх пенсії перераховується.
Зменшення розміру пенсії за віком застосовується до досягнення віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону, і протягом періоду, що дорівнює кількості повних і неповних місяців дострокового виходу на пенсію після досягнення жінкою віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону. Після завершення цього періоду розмір пенсії переглядається без застосування зниження пенсії з дня, наступного за днем завершення цього періоду.
Раніше діяла норма цього пункту, яка передбачала, що зменшена пенсія буде виплачуватися протягом всього періоду отримання особою пенсії.
При досягненні особою, якій призначено пенсію по інвалідності пенсійного віку, дана особа має право за своїм вибором на перерахунок пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком або перейти на пенсію за віком.
Але пункт 7-2 XV розділу прикінцевих положень Закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування не має ніякого відношення до пенсії по інвалідності.
Також як зазначалося вище, положення пункт 7-2 XV розділу прикінцевих положень Закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, які передбачають зменшення пенсії на весь період отримання пенсії, втратили силу з 1 жовтня 2017 року.
На сьогодні таке зменшення пенсії якщо воно застосовується до Вас незаконно, і може бути оскаржене в суді.