Перейти до вмісту
Главная страница » Зміни в оскарженні рішень українських судів до ЄСПЛ

Зміни в оскарженні рішень українських судів до ЄСПЛ

Нові зміни в оскарженні рішень українських судів до ЄСПЛ

Нові зміни в оскарженні рішень українських судів до ЄСПЛ.
За ухвалені незаконні рішення суддям доведеться відповісти.
Влада країни планує зобов’язати українських суддів компенсувати збитки через незаконні рішення згідно правової позиції ЄСПЛ. Нові зобов’язання планують народні депутати покласти саме на суддів. Вони пов’язані з незаконно прийнятими рішеннями, що встановлено Європейським судом з прав людини.

оскарженні рішень українських судів до ЄСПЛ

 


На сьогоднішній день наша держава знаходиться в трійці світових лідерів по оскарженню судових рішень до ЄСПЛ, де відповідачем є Україна. Така гнітюча статистика суттєво б’є по державному бюджету, а також по рівню законності судової влади.
У зв’язку чим, в парламенті народними депутатами зареєстровано проект закону від 21 травня 2021 року № 5533 «Про внесення змін до Закону України
«Про судоустрій та статус суддів» та до інших законодавчих актів, які передбачають переформатування підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності, звільнення суддів з займаної посади, а також відшкодування збитків, завданих особі через ухвалення суддями рішень без дотримання норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
Якщо рішенням ЄСПЛ, що набрало статусу остаточного, встановлено, що суддею при розгляді справи в Україні не дотримано положень вищевказаної Конвенції, має місце підстава для притягнення його до дисциплінарної відповідальності. При чому, це стосується суддів всіх судових інстанцій України (ухвалення незаконного рішення чи залишення незаконного рішення суду нижчої інстанції в силі).
А що, стосується матеріальної шкоди, що виникла на підставі незаконних рішень українських судів, нардепи згідно проекту пропонують її відшкодування з державного бюджету, але з подальшим стягненням з судді, що прийняв незаконне рішення, і що було визнане таким позицією ЄСПЛ.
На думку нардепів, така практика дозволить посилити контроль над судовою системою Україні в частині дотримання суддями норм чинного законодавства України з урахуванням положень міжнародного права.