Перейти до вмісту
Главная страница » Корисні статті » Наслідок аварії на Чорнобильській АЕС

Наслідок аварії на Чорнобильській АЕС

ЗАКОН ПРО ЧЕРНОБЫЛЬ
ДЛЯ ОСІБ, ЩО ПОСТРОЖДАЛИ ВНАСЛІДОК АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬКІЙ АЕС, ДОПЛАТА ЗА ПОНАДНОРМОВИЙ СТАЖ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗАКОНОМ ПРО ЧОРНОБИЛЬ
 
Особи, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, за наявності у чоловіків більше 20 років у жінок – 15 років, мають право на збільшення пенсії на 1 відсоток за кожен рік понад зазначений стаж, що тягне за собою збільшення розміру пенсії.
Проте, органи Пенсійного фонду посилаються, що призначення та виплата пенсій особам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, здійснюється на загальних підставах, згідно із Законом Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування як доплата за понаднормовий стаж.
Але слід врахувати, що головні положення щодо захисту прав осіб, які постраждали внаслідок аварії Чорнобильської АЕС, у тому числі й охорони пенсійних прав, передбачені Законом Про статус та соціальний захист громадян постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, який має спеціальний предмет правового регулювання – соціальні права осіб постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.
Як передбачено п. 2 ст. 56 Закону Про Чорнобиль, за наявності стажу 20 років у чоловіків та 15 років у жінок, пенсія збільшується на 1 відсоток за кожен рік стажу понад зазначений у цій статті стаж, а не 35 років у чоловіків та 30 років у жінок, на чому наполягають органи Пенсійного фонду.