Перейти до вмісту
Главная страница » ЗАБОРОНЕНО ВІДКЛЮЧЕННЯ ПОСТАЧАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ БЕЗ ЗАВЧАСНОГО, НАЛЕЖНО СКЛАДЕНОГО ТА ВРУЧЕНОГО ОСОБИСТО  ПОПЕРЕДЖЕННЯ СПОЖИВАЧУ

ЗАБОРОНЕНО ВІДКЛЮЧЕННЯ ПОСТАЧАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ БЕЗ ЗАВЧАСНОГО, НАЛЕЖНО СКЛАДЕНОГО ТА ВРУЧЕНОГО ОСОБИСТО  ПОПЕРЕДЖЕННЯ СПОЖИВАЧУ


Згідно Правил роздрібного ринку електричної енергії, затвердженого НКРЕКП, енергопостачальник має право відключити побутового споживача від постачання електроенергії, зокрема, у разі порушення термінів сплати за спожиту електроенергію та виникнення заборгованості

Однак, таке відключення заборонено без відповідного попередження особисто споживача за 30 днів до запланованого припинення постачання електроенергії, в якому, окрім іншого, повинно чітко вказано суму заборгованості та  за який період вона виникла.


У червні 2018 року Особа звернулася в суд з позовом до Обленерго про визнання  незаконними дій по відключенню електроенергії.

Позов обґрунтовано тим, що нею укладено договір із відповідачем про користування електроенергією.

23.03.2017 відповідач незаконно припинив постачання електричної енергії, начебто, у зв`язку із наявністю заборгованості за електроенергію, яке було поновлено лише 10.05.2017. Однак, попередження вона не отримувала, а за її особовим рахунком на час відключення електроенергії була відсутня заборгованість. 


Верховним Судом 13.03.2023 залишено в силі судові рішення попередніх інстанцій про задоволення позову з огляду на наступне.

Послуга з постачання електричної енергії на час виникнення правовідносин надавалась згідно з умовами договору та вимогами Правил КЕЕ, затверджених НКРЕКП, які на час розгляду справи втратили чинність у зв’язку із набранням чинності  ПРРЕЕ.

 Вказаними Правилами визначено, що розрахунковим періодом для встановлення розміру оплати спожитої електричної енергії є календарний місяць. 

Знімання показів засобів обліку провадиться енергопостачальником  та/або побутовим споживачем щомісяця відповідно до умов договору.

У разі несплати або неповної оплати за спожиту електричну енергію у строки, визначені  Правилами, електропостачальник на 30 день надсилає побутовому споживачу поштою або вручає особисто під підпис попередження про відключення електричної енергії.

У попередженні про відключення електричної енергії електропостачальник зазначає: останні покази засобу обліку, які були зняті працівниками електропостачальника, суму заборгованості за спожиту електричну енергію, період, за який ця заборгованість виникла, обсяг спожитої електричної енергії у зазначений період (з розбивкою обсягів електричної енергії, спожитої в кожному розрахунковому періоді), тарифи (у тому числі блочні, які діяли у відповідному періоді), дату відключення електроустановок об`єкта споживача від електропостачання у разі несплати цієї заборгованості, прізвище, ім`я, по батькові, підпис відповідальної особи і дату.

У разі несплати за спожиту електричну енергію на 30-ий день після отримання побутовим споживачем попередження енергопостачальник має право відключити побутового споживача від електричної мережі.

Якщо доступ до засобу обліку неможливий, представник енергопостачальника виписує платіжний документ на підставі даних про фактичне споживання електричної енергії за попередній період, про що робиться відповідна позначка в особовому рахунку побутового споживача.

Суди, встановивши, що перед винесенням позивачу попередження представником енергопостачальника не було особисто встановлено покази лічильника,  дійшов обґрунтованого висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Встановлено, що у вересні 2017 року позивачка отримала відповідь на свою скаргу, перевіреною комісією відповідача, в якій зазначено, що на 1 грудня 2016 року на покази лічильника «4550» утворилась заборгованість у сумі 230,67 грн, у зв`язку з чим  19.01.2017 їй було виписане попередження. Оплата, яку вона здійснила  05.01.2017  в сумі 104,22 грн. та 09.03.2017 в сумі 72,82 грн., не покрила борг, тому 23 березня 2017 року їй було припинено постачання електричної енергії.

30.03.2017 (після відключення) споживач звернулась до Обленерго з приводу неправильних контрольних показів приладу обліку, знятих у січні 2017 року.

18.04. 2017  (після відключення) було проведено обстеження та знято контрольні покази, які становили «4701». При внесенні їх до бази даних встановлено від`ємне    значення – обсяг спожитої енергії було завищено електропостачальником    на 218 кВт (оскільки особисто перевірка не здійснювалась, а покази обчилювались, виходячи із споживання за попередні періоди), а переплата становила 173,31 грн.

Позивачці було донараховано заборгованість на 152 грн, після сплати якої їй підключили електроенергію.

Тобто судами правильно зазначено, що після оплати 09.03. 2017 року за спожиту електричну енергію за лютий 2017 року, позивач користувалася електричною енергією до 23 березня 2017 року і, як встановлено комісією відповідача, ця заборгованість (на 152 грн.) є поточною і тому не могла слугувати підставою для відключення електроенергії.

Як стверджував відповідач, 19 січня 2017 року Обленерго попередило   Особу про відключення електроенергії у зв`язку з наявною   на 1 грудня 2016 року заборгованістю в сумі 230,67 грн шляхом вручення попередження її сину.

Однак, позивачка заперечувала, що вона отримала особисто попередження, оскільки в ньому стоїть не її підпис і не підпис її сина, який періодично проживав у спірному будинку.

За таких підстав Верховний Суд погодився із висновками судів попередніх інстанцій, що відключення позивачки від електроенергії було протиправним.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *