Перейти до вмісту
Главная страница » ДОПОМОГА АДВОКАТА У СПОРАХ ПО ЗАБОРГОВАНОСТІ ЗА ПРИРОДНИЙ ГАЗ

ДОПОМОГА АДВОКАТА У СПОРАХ ПО ЗАБОРГОВАНОСТІ ЗА ПРИРОДНИЙ ГАЗ

В наш час державою установлені досить великі тарифи за споживання громадянами газу, які постійно підвищуються. Тому не дивно, що у великої кількості громадян виникає заборгованість за отримання цієї життєво необхідної комунальної послуги, що породжує проблеми, пов’язані із її погашенням або оскарженням.

В той же час виникнення боргу стає можливим із-за неправомірних дій газопостачальної компанії, зокрема-неправильне нарахування обсягів спожитого газу, у тому числі неправомірне донарахування за, начебто, необліковане споживання, за невірними тарифами або без урахування показників лічильника, неврахування пільг споживача та відмови у перерахунку (відмови у складанні акту-претензії). Такі проблемні питання взагалі краще вирішувати у судовому порядку, в чому допоможе юрист.

При  цьому, якщо у зв’язку із виниклою заборгованістю вам припинили постачання газу або взагалі намагаються продати квартиру (будинок) за наявності великої суми боргу, до того ж безпідставно нарахованого, то тут  вам не обійтись без досвідченого адвоката. 


Досвідчені у таких спорах адвокати АБ «Ткачук і партнери» допоможуть вирішити виниклі проблеми із заборгованістю по природному газу та нададуть наступні правові послуги:

  • Консультація з усіх питань щодо виникнення заборгованості по природному газу, оцінка ситуації та визначення перспектив можливих майбутніх судових процесів;

  • Перевірка правильності нарахування платежів за газ, у тому числі вірного застосування тарифів та показників лічильника; здійснення перерахунку;

  • Оскарження незаконного донарахування необлікованих обсягів спожитого газу;

  • Оскарження судового наказу про стягнення заборгованості за газ;

  • Оскарження незаконного припинення постачання природного газу споживачу, у зв’язку із виниклою заборгованістю;

  • Допомога у зібранні доказової бази та підготовка процесуальних документів-адвокатського запиту, позову, відзиву на позов, пояснення, клопотання тощо;

  • Ознайомлення із матеріалами справи щодо спору по заборгованості за газ, у тому числі за позовами до громадян;

  • Участь у всіх судових інстанціях у спорах по заборгованості по газу;

  • Оскарження незаконних судових рішень, постановлених не на користь громадян в апеляційному і касаційному порядку;

  • Правовий супровід при виконанні судових рішень, у тому числі оскарження незаконних дій виконавців.


      ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ 

ПО СПЛАТІ ЗА ПРИРОДНИЙ ГАЗ ТА ДОПОМОГА АДВОКАТА


Із досвіду адвокатів нашого Бюро можливо зазначити, що заборгованість по сплаті за природний газ може виникнути по багатьом причинам, найбільш розповсюдженими з них можуть бути наступні.

Якщо виявлення в платіжному документі помилкові показання приладу обліку споживач зобов’язаний повідомити про це газопостачальну компанію у письмовій заяві.

Представник газопостачальної компанії повинен протягом 5 днів від дня подання заяви перевірити рахунок, а в разі потреби протягом 20 днів перевірити прилад обліку та повідомити споживача про результати перевірки. 

У випадку, коли доступ до приладу обліку неможливий, представник газопостачальника виписує платіжний документ на підставі даних про фактичне споживання газу за попередній період. Коли протягом двох розрахункових періодів представник газопостачальника не мав доступу до приладу обліку, він направляє споживачу повідомлення про дату наступного відвідання чи прохання передати показання приладу обліку газопостачальнику. 

Коли і після цих дій споживач не передав відомостей про кількість спожитого газу, газопостачальник має право через 30 днів після дати відправлення письмового попередження припинити постачання газу споживачу.

Звертаю увагу, що від початку повномасштабного вторгнення на територію України державою було запроваджено заборону припинення постачання житлово-комунальних послуг, зокрема газу, за несплату рахунків.

Водночас Кабінетом Міністрів України 29.12.2023 року ухвалено постанову №1405, якою внесено зміни до постанови КМУ від 05.03.2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» та скасовано мораторій на припинення постачання газу споживачу.

Згідно зазначених змін, заборона на припинення газу побутовим споживачам та колективним побутовим споживачам, за наявності заборгованості за особовим рахунком, продовжує діяти лише для тих територіальних громад, що розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії або територіях, тимчасово окупованих російською федерацією, відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Також дуже часто виникає ситуація, коли  представники газової компанії неправомірно донараховують громадянам обсяги необлікованого газу, вказуючи їх в наступному, як заборгованість та відключають газопостачання такому споживачу.

Важливо! Припинення постачання природного газу без попереднього належного повідомлення споживача є у будь-якому випадку незаконним.

Разом з тим, таке неправомірне донарахування, начебто, необлікованого газоспоживання, безпідставне нарахування боргу за поставлений газ та відповідно незаконне припинення постачання газу можливо оскаржити в судовому порядку і в цьому допоможуть адвокати нашого Бюро. 

При цьому, в залежності від ситуації, адвокат заявить позовні вимоги про надмірно стягнуті кошти за спожитий газ, вартість невідпущеного об’єму газу за період відключення, матеріальну та моральну шкоду.


Так, постановою апеляційного суду від 20.07.2023 залишено без змін рішення суду першої інстанції про задоволення позову особи про визнання незаконними дії газопостачальної компанії та Оператора ГРМ щодо неотримання позивачкою  необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації щодо розрахунків; зміни порядку нарахування обсягів спожитого позивачкою природного газу; припинення позивачці майже на рік постачання газу; стягнуто з відповідачів солідарно на користь особи надмірно сплачені грошові кошти за спожитий газ у розмірі 3 311 грн.,  майнову шкоду – 21 844 грн., моральну шкоду – 1000 гривень, вартість невідпущеного об`єму природного газу за період відключення-7 580  грн. 

Судові рішення мотивовані тим, що  на підставі даних оператора ГРМ здійснюються розрахунки між постачальником та споживачем.  Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку. При цьому, порядок розрахунків споживача природного газу за плановою величиною середньомісячного споживання природного газу не пропонувався. 

Разом з тим, газопостачальником  нарахована недостовірна заборгованість за спожитий газ споживачу у розмірі 5 691 грн., внаслідок чого позивачу  припинено газопостачання. Районним судом  було винесено судовий наказ про стягнення з позивача на користь постачальника заборгованості за спожитий природний газ, який (наказ) в подальшому за заявою позивача було скасовано (невірно нарахована заборгованість). 

Таким чином, неточність і недостовірність нарахування суми заборгованості у розмірі 5 161 грн., відображеної в судовому наказі є підставою вважати, що відповідачем (Оператором ГРМ) порушено ЗУ «Про захист прав споживачів», а відповідачем (Газопостачальником) АТ свавільно змінено порядок нарахування обсягів спожитого позивачем природного газу, регламентований Договором.

Щодо відключення споживача від газопостачання, судами зазначено, що повідомлення щодо припинення газу в адресу споживача, яке підлягає оформленню відповідачем належним чином, тобто з підтвердженням факту вручення документу особисто позивачці відповідачами не направлялось, що порушує процедуру відключення.

Окрім того, наявними матеріалами справи підтверджується здійснення позивачкою, у зв`язку із відсутністю газопостачання до житлового будинку, додаткових витрат, спрямованих на забезпечення обігріву будинку у зимовий період, в тому числі, придбання відповідної побутової техніки. На підтвердження обґрунтування зазначених позовних вимог позивачем надано документально підтверджений перелік витрат: роботи по встановленню електролічильника та інших послуг електролпостачальної компанії; придбання котлів, термонасосу та лічильника, електроплитки, мультиварки, електроконвектора, вартість яких відповідачі повинні відшкодувати.

Також судовими рішеннями на користь позивачки стягнуто з відповідачів вартість недовідпущенного газу за період безпідставного відключення, а також моральну шкоду.


В іншій справі рішенням суду від 06.12.2023 задоволено позов особи  про визнання противоправними дії Оператора ГРС щодо припинення  газопостачання до будинку позивача та стягнуто з відповідача матеріальну шкоду у розмірі 163 929 грн. та 25 000 грн.-моральної шкоди.

Судове рішення мотивовано тим, що причиною припинення газопостачання в зимовий період стало донарахування об`єму природного газу та його вартості в розмірі 151 037 грн на підставі рішення Комісії відповідача щодо задоволення акта про порушення, яке було в подальшому визнане протиправним судами першої та апеляційної інстанції.

Відповідач вважав, що донарахований об`єм природного газу та його вартість в розмірі 151 037 грн. є заборгованістю за спожитий  природний газ, наявність якої  стала підставою для припинення газопостачання.

Проте, припиняючи газопостачання відповідач не врахував ту обставину, що на час припинення газопостачання існувала заборона припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі на період карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних з поширенням коронавірусної хвороби, та протягом 30 днів з дня його відміни.

Таким чином, припинення газопостачання є протиправним та таким, що відбулося з порушенням вимог Закону, а тому суд задовольнив позов про стягнення з Оператора ГРС завданої незаконним відключенням позивачу матеріальної та моральної шкоди. 


Інколи газовики, посилаючись на борги інших мешканців або витік газу у когось з сусідів, відключають від газу цілий будинок або стояк, і тоді інші споживачі залишаються без очікуваної комунальної  послуги.

У разі такої відповідальності «усіх за одного» та безпідставного відключення споживача від газопостачання, юристи нашого Бюро підготують позов про оскарження припинення газопостачання та його відновлення, а також  стягнення компенсації за недоотриманий об’єм природного газу.

При цьому у всіх випадках пред’явлення адвокатом нашого Бюро позову в інтересах клієнта буде поставлено вимогу про відшкодування газопостачальною компанією (оператором ГРС) нанесеної незаконним відключенням матеріальної та моральної шкоди.


Ще однією із причин неправомірно завищених суми у платіжках за газ є ситуація, коли оператор системи бере показники загального лічильника у будинку,  не приймаючи до уваги показники індивідуального лічильника певної квартири або розрахунок робиться із середньомісячного споживання.

Тобто, без погодження із споживачем можливого здійснення оплати за газ без показників індивідуального лічильника, газопостачальна компанія не має право розраховувати рахунки за правилами середньомісячного споживання або згідно із показниками загального лічильника будинку.

У випадках безпідставного надмірного нарахування коштів за газ споживач направляє газопостачальній компанії заяву із вимогою скласти акт-претензію, згідно якої можливо погодити всі розбіжності

Однак, краще вирішити таку спірну ситуацію у судовому порядку за допомогою адвокатів нашого Бюро.


ДОПОМОГА АДВОКАТА В ОСКАРЖЕННІ СУДОВОГО НАКАЗУ ПРО   

  СТЯГНЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЗА ПРИРОДНИЙ ГАЗ


Стягнути борг з оплати за спожитий природний газ з громадянина можна в спрощеній процедурі – наказному провадженні. У такому випадку газопостачальна компанія подає заяву до місцевого суду про видачу на споживача судового наказу, підтвердивши його заборгованість лише випискою про заборгованість.

Як зазначено, вимоги про стягнення заборгованості за оплату газу розглядається судом в порядку наказного провадження. (п.3 ч.1 ст. 161 ЦПКУ).Наказне провадження – це самостійний і спрощений вид судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ.

Судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимоги про стягнення заборгованості за оплату по споживання або доставку газу (ст.160, ст.161 ЦПКУ). Судовий наказ є документом, який передається у виконавчу службу для примусового стягнення у відповідності до Закону України «Про виконавче провадження».

Отже, у встановлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги  суд може видати наказ про стягнення з боржника заборгованості за надані послуги по природному газу, при цьому,  разом з індексом інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості.

Видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їх пояснень (ст. 102 ЦКУ), лише на підставі поданих заявником документах.

При отриманні такого судового наказу краще негайно звернутися до адвоката нашого Бюро, який протягом 15-днів з дня отримання судового наказу подасть до суду, який його видав, заяву про скасування. 

У випадку, коли ви дізнались про наявність судового наказу вже від державного виконавця та не були належно повідомлені про його видачу судом, адвокат в ваших інтересах звернеться до суду, що видав судовий наказ із заявою про видачу  копії цього судового наказу. Після цього із заявою про поновлення пропущеного строку та скасування судового наказу адвокат звернеться до суду для його оскарження.

Слід заначити, якщо на підставі оспорюваного судового наказу з вас вже стягнуто кошти, то адвокат заявить клопотання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому ст. 444 ЦПКУ.


Так, ухвалою суду від 06.03.2024 скасовано судовий наказ про стягнення з особи заборгованості за спожитий природний газ у розмірі 3 237 грн.

Заява про скасування судового наказу була обґрунтована тим, між газопостачальною компанією та нею існують взаємовідносини щодо надання послуг за спожитий газ на підставі Типового договору про споживання газу. Однак до умов Типового договору особисто вона не приєднувалася, та зі змістом такого не знайома. Окрім цього, проведений заявником розрахунок спожитого газу не відповідає дійсності, є помилковим та не відповідає реально спожитому об`єму газу. 

Ухвала суду мотивована тим, що відповідно до ч.3 ст. 171 ЦПКУ, у разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу, суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз`яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження. 

У відповідності до ч.3 ст. 19 ЦПКУ, наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.

Враховуючи, що наказне провадження є безспірним, тобто задовольняються тільки ті вимоги заявника, що мають безспірний характер, заперечення боржника проти вимог стягувача означає наявність спору про право, при цьому закон не зобов`язує перевіряти наявні матеріали справи.

За таких обставин суд дійшов до висновку, що судом при видачі судового наказу не було взято до уваги доводи, наведені заявником у заяві про його скасування, а отже на момент видачі судового наказу мав місце спір про право, у зв`язку із чим судовий наказ підлягає скасуванню.


Важливо! Ухвала про скасування судового наказу є процесуальним документом суду, яким скасовується лише документ – судовий наказ, але не заборгованість.

Ухвала про скасування судового наказу не скасовує заборгованість та є підставою для звернення кредитора з тими ж вимогами (заборгованістю) в порядку позовного провадження, і в цьому випадку Вам буде необхідна допомога досвідченого юриста.


При цьому, звертаємо увагу, що використання зазначених процесуальних можливостей стягнути з вас заборгованість за природний газ –це перш за все сплив часу. Тому, при пред’явленні до вас позову про стягнення заборгованості за природний газ адвокат, перш за все, зверне увагу на дотримання позивачем  строку позовної давності.

 Статтею 257 ЦКУ встановлено загальну позовну давність тривалістю у три роки. Період, за який кредитор має право стягувати заборгованість за споживання природного газу визначається строком позовної давності. Тобто, якщо є заборгованість за споживання газу, наприклад за 5 років, то відповідна організація має право звернутися з позовом про стягнення з вас боргу тільки за останні три роки. Отже, всі намагання стягнути з вас борг, наприклад, за чотири чи п’ять років, є порушенням ваших прав.

У разі  пропуску строків позовної давності адвокат заявить у суді клопотання про застосування наслідків такого пропуску, зокрема, відмови (часткової відмови) у задоволенні позовних вимог.

Таким чином, не зволікайте із зверненням до досвідчених та професійних адвокатів АБ «Ткачук і партнери», які захистять ваші права у судовому порядку.