Перейти до вмісту
Главная страница » Доплати до пенсій.

Доплати до пенсій.

доплата к пенсии

Доплати до пенсій.
Пенсія як вид соціальної виплати обчислюється не тільки із розрахунку
заробітної плати та страхового стажу.
До складу пенсійних виплат входить доплати за понаднормований стаж. Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років у чоловіків та 30 років жінок жінкам (а для пенсій, призначених до 01.10.2011 – понад  25 років чоловікам,  20 років жінкам) , пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього закону, але не більш як на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком, зазначеного в абзаці першому частини першої статті 28 Закону.
Також розмір пенсії може підвищуватись у зв’язку з тим, що особа, яка досягла пенсійного віку виявила бажання працювати і отримувати пенсію з більш пізнього віку. У цьому випадку пенсія обчислюється з дня звернення особою за її призначенням, з підвищенням розміру пенсії на відповідні відсотки:
– на 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;
– на 0,75% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк понад 60 місяців.
При цьому підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.
Жінкам, які народилися у період по 31 грудня 1961 року, після виходу на пенсію встановлюється підвищення розміру пенсії, обчисленого відповідно до  закону, у розмірі 2,5 відсотка за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку, за умови, що до цього їм не призначалася будь-яка пенсія.
У разі відмови органів Пенсійного фонду України здійснити відповідні перерахунки, адвокати з пенсійних спорів нададуть юридичну консультацію та допомогу у складанні необхідних документів.