Перейти до вмісту
Главная страница » ДЕРЖАВА КОМПЕНСУЄ ВІДСОТКИ ЗА КРЕДИТАМИ, ЗАЛУЧЕНИМИ ФІЗИЧНИМИ ОСОБАМИ НА ПРИДБАННЯ ТА ВСТАНОВЛЕННЯ ГІБРИДНИХ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

ДЕРЖАВА КОМПЕНСУЄ ВІДСОТКИ ЗА КРЕДИТАМИ, ЗАЛУЧЕНИМИ ФІЗИЧНИМИ ОСОБАМИ НА ПРИДБАННЯ ТА ВСТАНОВЛЕННЯ ГІБРИДНИХ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

13.06. 2024 набрала чинності Постанова КМУ № 673 від 07.06.2024, якою затверджено Порядок надання фінансової державної підтримки фізичним особам, які встановлюють у власних домогосподарствах генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії.

Даною постановою визначено умови, критерії та механізм надання фінансової державної підтримки вказаним фізичним особам, шляхом здешевлення вартості кредитів.

Державна підтримка надається з метою здешевлення вартості кредитів, залучених для придбання та встановлення фотоелектричних модулів та/або вітрових електроустановок, встановленою потужністю від 1 кВт до 10 кВт, разом із гібридними інверторами, що здатні працювати як в автономному, так і в синхронному з зовнішньою мережею режимі, та установками зберігання енергії ємністю від 1 кВт · год на кожен 1 кВт встановленої потужності генеруючої установки.


ЯКИМ ЧИНОМ БУДЕ ЗДІСНЮВАТИСЬ КОМПЕНСАЦІЯ


Надання державної підтримки фізичним особам здійснюється Фондом розвитку підприємництва.

Державна підтримка надається у вигляді повної компенсації Фондом процентних ставок за кредитами фізичних осіб. 


Звертаємо увагу! Компенсація відсотків надається одній фізичній особі на один кредитний договір та на одну точку обліку.


Максимальна сума кредиту, що надається фізичній особі, на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання не перевищує 480 тис. гривень.

Максимальний строк кредитування, на який може бути надана державна підтримка фізичним особам, не перевищує п’яти років.

Фондом щомісяця буде здійснюватись компенсація відсотків за кредитом, наданим фізичній особі.


ХТО МОЖЕ ОТРИМАТИ ДЕРЖАВНУ ПІДТРИМКУ


Для отримання державної компенсацію фізична особа повинна бути громадянином України або громадянином іншої держави, чи особою без громадянства, яка проживає на території України на законних підставах, і є податковим резидентом України.


Водночас, отримувачем державної підтримки не може бути особа:

  • громадянин Російської Федерації, крім тих, що проживають на території України на законних підставах;

  • яку визнано банкрутом або щодо якої відкрито провадження у справі про неплатоспроможність;

  • до якої застосовано санкції відповідно до Закону України “Про санкції”;

  • яка має судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених Розділо 1 “Злочини проти основ національної безпеки України” Особливої частини Кримінального кодексу України.


Відповідність фізичної особи вказаним  критеріям, встановлюється уповноваженим банком.

Уповноважені банки здійснюють відбір, проведення оцінки кредитоспроможності та кредитування фізичних осіб відповідно до власних правил та процедур з урахуванням вимог, визначених цим Порядком.


ЯК ОТРИМАТИ КОМПЕНСАЦІЮ ВІДСОТКІВ ПО КРЕДИТУ


Фізична особа повинна подати уповноваженому банку у паперовій або електронній формі заявку на отримання кредиту за формою, встановленою Фондом.  


До заяви додаються документи, що підтверджують:

  • загальну суму витрат на закупівлю та монтаж обладнання гібридної системи електропостачання (без деталізації за видами робіт, строками їх виконання тощо) відповідно до кошторису, наданого підрядником;

  • інші документи/інформацію відповідно до внутрішніх процедур та правил уповноваженого банку з урахуванням вимог до переліку інформації та форм документів, установлених Фондом.


Фонд перераховує кошти на рахунок умовного зберігання (ескроу), відкритий у відповідному уповноваженому банку, в сумі, погодженій Фондом та уповноваженим банком, яка згідно з плановим (прогнозним) розрахунком уповноваженого банку необхідна для надання державної підтримки протягом піврічного періоду (сума авансування). 

Поповнення рахунка умовного зберігання (ескроу), відкритого Фондом в уповноваженому банку, здійснюється Фондом на підставі заявки уповноваженого банку на таке поповнення, переліку фізичних осіб, складеного за формою, встановленою Фондом, яким схвалено надання державної підтримки.

У разі коли сума авансування рахунка умовного зберігання (ескроу) за результатами звітного піврічного періоду використана уповноваженим банком менше ніж на 30 відсотків, Фонд має право здійснювати поповнення такого рахунка умовного зберігання (ескроу) на наступний піврічний період у меншому розмірі, ніж зазначено в заявці уповноваженого банку, або вимагати негайного перерахування уповноваженим банком коштів не наданої державної підтримки (частини суми авансування) на визначений Фондом рахунок, а уповноважений банк зобов’язаний повернути кошти державної підтримки, не надані фізичним особам, на визначений Фондом рахунок.


Після придбання та встановлення гібридної системи електропостачання фізична особа подає уповноваженому банку:

  • протягом 14 календарних днів – копії документів, що підтверджують введення в експлуатацію гібридної системи електропостачання (копію акта виконаних робіт або аналогічного документа);

  • протягом 60 календарних днів – копію договору про купівлю-продаж електричної енергії із застосуванням механізму самовиробництва.

Уповноважений банк несе відповідальність за недостовірність поданої Фонду інформації щодо відповідності фізичної особи вимогам цього Порядку в разі, коли Фондом доведено, що уповноважений банк володів достовірною інформацією або не доклав належних зусиль для її отримання.


ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВА НА ОТРИМАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ


Фізична особа позбавляється права на отримання державної підтримки у разі виявлення уповноваженим банком та/або Фондом такого факту:

  • порушення фізичною особою вимог цього Порядку;

  • надання фізичною особою недостовірної, неправдивої або недійсної інформації, що призвело до виплати їй коштів державної підтримки;

  • нецільового використання фізичною особою кредитних коштів, отриманих від уповноваженого банку за відповідним кредитним договором;

  • наявності обмежень, визначених у пункті 11 Порядку.


У разі виявлення будь-якого із зазначених фактів фізична особа зобов’язана повернути незаконно отриману державну підтримку, а також самостійно забезпечити сплату процентної ставки, визначеної кредитним договором.

Уповноважений банк протягом трьох робочих днів з дати повернення незаконно отриманої державної підтримки повертає кошти на рахунок умовного зберігання (ескроу) Фонду.


До Порядку додано Критерії, яким повинні відповідати банки, що підписали з Фондом розвитку підприємництва договір про співробітництво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *