Перейти до вмісту
Главная страница » Корисні статті » ЗБИТОК НАНЕСЕНИЙ НАСЛІДКАМИ ВИЗНАННЯ УГОДИ НЕДІЙСНОЮ

ЗБИТОК НАНЕСЕНИЙ НАСЛІДКАМИ ВИЗНАННЯ УГОДИ НЕДІЙСНОЮ

ЗАКЛЮЧЕНИЯ НЕДЕЙСТВИТЕЛЬНОЙ СДЕЛКИ
ЗБИТОК, НАНЕСЕНИЙ НАСЛІДКАМИ ВИЗНАННЯ УГОДИ НЕДІЙСНОЮ, ПОВИНЕН КОМПЕНСУВАТИ ВИНУВАТЕЦЬ НЕДІЙСНОЇ УГОДИ, А ДОБРОСОВІСНИЙ ПОКУПЕЦЬ МОЖЕ ВІДСТОЯТИ СВОЄ ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА ПРЕДМЕТ НЕДІЙСНОЇ УГОДИ
 
Укладання угоди є відповідальною правовою дією, і це той випадок, у якому немає дрібниць та важлива кожна деталь, а неуважність до чогось може надалі спричинити вкрай несприятливі наслідки, і навіть позбавити майна.
 
У процесі однієї із судових справ суд роз’яснив, як діяти сторонам у разі визнання угоди недійсною, а особливо – у складнішому і заплутаному випадку – коли предмет недійсного правочину було перепродано кілька разів.
 
Так, покупець нерухомості звернувся до суду з позовом до продавця нерухомості та проханням визнати недійсним договір купівлі-продажу, укладений між ними, а також повернути йому кошти, сплачені за цим договором.
Суть справи полягала в тому, що перед тим, як покупець придбав цю нерухомість, її продали двічі, а відповідно змінювалися і власники. Однак перша угода купівлі-продажу була визнана недійсною, у зв’язку із чим у останнього покупця вилучили нерухомість на користь початкового і першого продавця.
 
Суд першої інстанції та апеляційний суд позов даного покупця задовольнили. Проте ВСУ не погодився із їхніми рішеннями та роз’яснив таке:
1. Відповідно до ст. 216 ЦК України, у разі визнання правочину недійсним, сторони зобов’язані повернути один одному все, що вони отримали відповідно до умов цієї угоди. А якщо повернення неможливе – компенсувати вартість. При цьому дані положення застосовуються тільки до тих осіб, між якими було укладено недійсний договір.
2. Угоди, які укладаються після недійсної угоди, не можуть визнаватися недійсними. І в цьому випадку сумлінний покупець навіть має право відстояти своє право власності на предмет недійсної угоди (згідно зі ст. 388 ЦК України). При цьому, сумлінним покупцем є покупець, який не знав і не міг знати про перешкоди для укладання угоди, у тому числі і про те, що попередня угода є недійсною.
3. Якщо у зв’язку із визнанням угоди недійсною, було завдано шкоди третім особам, у тому числі наступним продавцям і покупцям, відповідальність за компенсацію цієї шкоди несе особа, яка винна в недійсності угоди. І, відповідно, вимоги потрібно пред’являти до неї.
 
Як результат, суд відмовив позивачу у визнанні правочину недійсним та стягненні з відповідача грошових коштів, отриманих за договором купівлі-продажу, однак за позивачем зберігається право подати позов до винуватця недійсного правочину та з вимогою заявленої компенсації.
 
Таким чином, при укладанні угоди важливо мати підтримку юриста, який роз’яснить правову суть угоди, права та обов’язки сторін, проконтролює правильність оформлення угоди, а також своєчасно, ще до укладення угоди, виявить факти можливих ризиків та дасть рекомендації щодо їх усунення. Проте, якщо проблемна ситуація вже виникла, досвідчений та кваліфікований адвокат також допоможе її вирішити найвигіднішим, та найоптимальнішим для Вас способом у ситуації, яка склалася.