Перейти до вмісту
Главная страница » АДВОКАТ ІЗ ІНВЕСТИЦІЙНИХ СПОРІВ

АДВОКАТ ІЗ ІНВЕСТИЦІЙНИХ СПОРІВ

Як правило, метою інвестиційної діяльності є збільшення капіталу Бізнесом та приватними домогосподарствами. Але часом, привабливі інвестиційні проекти замість примноження капіталу можуть принести інвестору втрату інвестиції без будь-якої компенсації внаслідок діяльності несумлінних контрагентів, державних та правоохоронних органів. Для захисту своїх інвестицій інвестору необхідно буде вдатися до допомоги адвоката з інвестицій.
 
Адвокати нашого Бюро допоможуть Вам захистити Ваші права та пропонують такі послуги з інвестиційних спорів:
– Отримання консультації із Вашого питання
– Ведення переговорів від імені клієнта щодо вирішення спірних питань
– Складання адвокатського запиту на користь клієнта
– Ознайомлення з матеріалами справи, якщо справа щодо інвестиційного спору перебуває вже в суді
– Оцінка Вашої ситуації та оцінка перспектив можливих судових процесів
– Підготовка претензій щодо інвестиційного спору, підготовка відповіді на претензію
– Підготовка процесуальних документів із судових спорів – позовних заяв, заперечень на позови, відповідей на заперечення, клопотань, формування доказової бази, розрахунок збитків, компенсацій, неустойки, відсотків
– Розробка стратегії, тактики, лінії захисту у судовому процесі
– Представництво інтересів клієнта в суді першої інстанції, апеляції, Верховному Суді
– Стягнення вартості частки, відсотків та втраченої вигоди
– Оспорювання укладених договорів та угод, визнання їх недійсними
– Витребування майна/цінних паперів/частки з незаконного володіння
– Оспорювання права власності на рухоме/нерухоме майно/цінні папери
– Підтвердження/визнання права власності на рухоме/нерухоме майно/цінні папери
– Виділення частки у капіталі, визначення розміру частки
– Оскарження судових рішень шляхом підготовки апеляційних та (або) касаційних скарг
 
Що таке інвестиції?
Інвестиціями є види майнових та інтелектуальних цінностей, які вкладаються в об’єкти підприємницької та інших видів діяльності, внаслідок якої створюється прибуток або досягається певний соціальний та екологічний ефект
Інвестиційна діяльність регулюється переважно Законом України «Про інвестиційну діяльність», а також іншими нормативними актами.
 
Що можна розглядати як інвестицію?
– акції та інші цінні папери
– рухоме/нерухоме майно
– дорогоцінні метали
– майнові права інтелектуальної власності
 
Хто такий інвестор?
Інвестор – суб’єкт/учасник інвестиційної діяльності, який вкладає власні, позичкові та залучені фінансові/майнові чи інтелектуальні цінності в об’єкти інвестування.
Інвесторами може бути вкладники, кредитори, покупці.
При цьому це можуть бути як громадяни та юридичні особи України, так і громадяни іноземних держав, а також держави.
 
У чому складності та які види інвестиційних спорів існують?
Законодавча база України ще недостатньо розвинена, щоб регулювати інвестиційні питання, а її недосконалість та відсутність єдиного підходу сприяють низькому рівню захищеності інвесторів та виникненню інвестиційних спорів.
 
За учасниками інвестиційної діяльності спори можна згрупувати наступним чином:
– інвестиційні спори між іноземним приватним інвестором та державою, що приймає його інвестиції
– суперечки між учасниками/інвесторами та підприємством, спори одного з учасників/інвесторів із підприємством, спори учасника/інвестора із іншим учасником/інвестором
 
Які спірні ситуації можуть виникати?
 
На практиці зустрічаються, переважно, такі спірні ситуації:
 
– неотримання інвестором відсотків (доходу)
Це може бути, наприклад, відмова акціонерного товариства виплачувати акціонеру відсотки. А іноді це і не відмова, а просто постійне відтягування термінів, коли Вам постійно пояснюють нові причини, чому не можуть видати гроші. А іноді причиною відмови може бути така цікава причина як: Вас, виявляється, немає в реєстрі акціонерів. Але Ви знаєте, що Ви – акціонер, і, що Ви були в цьому реєстрі. Довести це, як і право на виплату, здебільшого вдається лише через суд.
 
– неотримання інвестором виплати у разі настання певного випадку, прописаного в договорі
Наприклад, невиплата страхової компенсації у разі настання страхового випадку, що, на жаль, іноді відбувається, але успішно може вирішитися лише у судовому процесі. Тому немає сенсу місяцями слухати пояснення страхової, чому вона досі не виплатила Вам гроші та місяцями ставити питання, коли ж виплатить, а слід звертатися до адвоката та вирішувати питання у судовому порядку.
 
– неотримання інвестором оплати за свою частку у разі виходу з акціонерного товариства/бізнесу, а також у випадках поділу бізнесу/продажу своєї частки та припинення інвестування/виходу з бізнесу
Тут можуть бути і різні поширені випадки, коли акціонер виходить із акціонерного товариства, а частку йому або неправильно порахували, або і зовсім не виплачують. Як і відсотки. І така сама ситуація може складатися і між партнерами з бізнесу. На жаль, не всі бізнес-партнери ведуть відносини прозоро та чесно, у зв’язку із чим інша сторона може зіткнутися зі зникненням і своєї частки, і партнера, і просто відмовою повертати те, на що вона претендує.
 
– невиконання договірних зобов’язань
Це може бути поширена ситуація між інвестором та забудовником. Коли інвестор вклав гроші, але не має гарантій їхнього повернення, як і не має контролю за ходом будівництва. І сумнозвісні результати такого фінансування – коли забудовник у термін не здає об’єкт в експлуатацію.
 
– обсяги кредиторської заборгованості підприємства, які виникли раптово
Причому виникнути вони можуть як раптово, так і незрозуміло звідки. І тут можуть мати місце дії несумлінного попереднього власника, який створив цю заборгованість штучно.
 
– суперечки із державними контролюючими органами
Це класика, із якою може зіткнутися підприємство у будь-якій галузі. А особливо, велике підприємство. Безпідставні рішення щодо порушень законодавства, штрафи, заморожування діяльності – це далеко не повний список, чого можна очікувати. У досудовому порядку довести безпідставність цього дуже важко, а в судовому процесі – можливо, але за умови підтримки компетентного та грамотного захисника.
 
– рейдерські захоплення
Ця ситуація є досить неприємною та проблемною для інвестора або власника бізнесу. І якщо 15-12 років тому рейдерські захоплення відбувалися переважно шляхом фактичного захоплення підприємства – відбиралися документи, присутніх виводили за межі підприємства і більше не пускали на його територію – то зараз схеми рейдерського захоплення стали більш витонченими. Наприклад, зараз це можуть робити шляхом перереєстрації підприємства і відразу ж здійснювати управління компанією і приймати важливі рішення. Рейдерське захоплення ставить інвестора або власника бізнесу в глухий кут та нерозуміння, як правильно діяти, але найперша та найправильніша дія – не зволікати і відразу ж звернутися за допомогою до адвоката.
 
– виключення інвестора з інвестиційного проекту після внесення ним грошей як інвестиції
Тут може мати місце укладання наперед невигідних для інвестора договорів, які потім інша сторона може легко розірвати або визнати недійсними. При цьому інвестору також можуть не виплатити компенсацію та не повернути його гроші.
 
Що таке Фонд спільного інвестування?
Інвестиційний фонд – це форма спільного інвестування, коли інвестори вкладають гроші у інститутах спільного інвестування з метою подальшого інвестування. Інвестиційні фонди розподіляють дані гроші з метою отримання прибутку та за допомогою їх вкладення в цінні папери, нерухомість та інше.
Кошти розподіляються у Фонді шляхом продажу Фондом цінних паперів, що й вирішує долю інвестора в активах Фонду. Потім зібрані кошти інвестуються компанією з управління активами у різні види активів: акції, облігації, депозити, нерухомість та інше для одержання прибутку та приросту активів Фонду.
Перший інвестиційний Фонд створили у 1822 р. у Бельгії, а згодом такі фонди почали з’являтися у Європі та по всьому світу. В Україну цей інститут спільного інвестування прийшов лише у 2001 році з ухваленням Закону  «Про інститути спільного інвестування». А зараз ці Фонди користуються популярністю у світі та є альтернативою банківським депозитам.
Але має Фонд і відмінність від депозиту: якщо Ви розміщуєте депозитний вклад у банку, Ви отримуєте певний дохід, прописаний у договорі. Якщо ж Ви розміщуєте кошти у Фонді, то Вам запропонують більш високий дохід, але водночас певний рівень доходу гарантувати не можуть.
Перевага інвестиційного фонду в тому, що він дозволяє інвесторам отримати дохід, який дає фінансовий ринок, але не може отримати окремий інвестор.
 
Яка позиція суду?
Підхід суддів став прогресивнішим та чимало рішень прийнято на користь інвесторів. Що є досить обнадійливим фактом, оскільки досить часто інвестиційні суперечки не вирішуються у досудовому процесі.
 
Таким чином, найуспішніший та перший крок інвестора – залучити юриста, який спеціалізується на інвестиційних питаннях та зможе проаналізувати об’єкт інвестування, перспективи та ризики, а також дати рекомендації щодо їх уникнення.