Перейти до вмісту
Главная страница » АДВОКАТ ПО КРИМІНАЛЬНИМ СПРАВАМ

АДВОКАТ ПО КРИМІНАЛЬНИМ СПРАВАМ

 
У цьому житті ніхто не застрахований від кримінальної справи. Якщо ви зіткнулися з необґрунтованими звинуваченнями або хочете пом’якшити рішення суду, вам не обійтися без адвоката. Ви, через незнання всіх нюансів системи правосуддя, не зможете вирішити проблему самостійно. Саме тому краще довірити цю справу фахівцю з кримінальних справ, який має багатий досвід і здатний виграти вашу справу. Щоб розуміти, на які послуги ви можете розраховувати, читайте сьогоднішній гайд і знайдіть відповіді на всі ваші запитання.

Які кримінальні справи здатний вирішити адвокат

Робота з адвокатом розпочинається з консультації. Якщо під час неї ви отримуєте відповіді на всі питання та домовляєтесь про співпрацю, виконується підписання контракту. За його умовами фахівець представлятиме ваші інтереси, а також буде:

  • вимагати визнання свого клієнта невинним;
  • клопотати про пом’якшення та скорочення терміну за скоєний злочин;
  • намагатись змінити статус учасника кримінальної справи;
  • домагатися зміни запобіжного заходу або умовно-дострокового звільнення;
  • оскаржувати рішення суду та домагатися зняття арешту з майна.

Головна якість, яку повинен мати адвокат у кримінальних справах, це ідеальна підкованість у своїй справі, щоб мати можливість захистити невинного, зняти необґрунтовані звинувачення та перешкодити рішенню про обмеження прав та свобод свого клієнта. Але це не головна причина, з якої варто звернутися за вирішенням проблеми до професіонала. Вона у тому, що коли людина потрапляє в подібні ситуації, вона втрачає можливість тверезо мислити і без певного досвіду і знань не здатна самостійно себе захистити. Саме тоді потрібно наймати юриста: він подбає не лише про успішне вирішення справи, а й захистить вас, коли ви настільки вразливі.

Як допомагає адвокат у кримінальних справах

Але що саме робить фахівець, щоб забезпечити бажаний для вас результат подій? До послуг юриста входять:

  • Детальна консультація, під час якої клієнт розуміє розклад ситуації.
  • Захист клієнта у будь-якому статусі.
  • Збір інформації щодо ситуації, доказів на користь невинності клієнта та розробка стратегії щодо його захисту.
  • Складання та подання позовів до суду, а також подання апеляції та оскарження невигідних рішень суду.
  • Представництво інтересів клієнта у суді.

Ви повинні розуміти, що те, що було вчора актуальним, сьогодні втратило сили. Саме тому вам потрібна людина, яка стежить за всіма нововведеннями, має великі знання у сфері права і здатна виробити ефективну лінію захисту. Адже що таке сплатити за послуги найнятого співробітника, якщо на кону стоїть свобода?

Як зрозуміти, що адвокат по кримінальним справам – професіонал

Щоб ваші гроші були витрачені на послуги дійсно досвідченого фахівця, слід звертати увагу на кілька деталей. Вони необхідні, щоб визначити, є адвокат професіоналом чи ні:

  • Вам буде гарантовано абсолютну конфіденційність. Все, що ви скажете адвокату, залишиться між вами. Само собою, це правило поширюється на команду фахівців, які допомагатимуть йому.
  • Досвідчений юрист не допустить конфлікту інтересів. Тобто він не захищатиме одночасно обидві сторони з різними інтересами. Якщо конфлікт розкрився після укладення договору, адвокат має право розірвати його.
  • Потрібний вам фахівець ніколи не займе пасивну позицію і завжди знатиме, як вам вчинити, наприклад, під час обшуку.
  • Хороший адвокат по кримінальним справам ніколи не переплутає термінологію кримінального права та цивільного. Зазвичай у ролі захисника виступає колишній слідчий чи прокурор, який має великий досвід у кримінальних справах та знає, як вибудовувати правильну стратегію захисту. Тож перевіряйте досвід та освіту того, до кого звертаєтесь.

Звертаючи увагу на ці характеристики, ви легко зрозумієте, чи маєте справу з професіоналом або вам варто бігти без оглядки від такого адвоката.

Як вибудовується захист у кримінальних справах

Сертифікований, добре підкований юрист діятиме таким чином:

  • Розробить комплексну стратегію захисту.
  • Буде протидіяти незаконному тиску правоохоронних органів у рамках досудового розслідування.
  • Підготує вас до допитів чи обшуків.
  • Забезпечить дотримання ваших прав під час затримання, обшуку, допиту та інших слідчих дій.
  • Підготує пакет потрібних документів.

Захистить ваші інтереси у суді для досягнення максимально вигідного результату.

Щоб забезпечити якісний захист відповідно до всіх норм закону та забезпечити клієнту виграш справи, адвокат по кримінальним справам проводить збір доказів, опитує свідків та перевіряє вже існуючі відомості, вивчає матеріали та витребує необхідні через адвокатські запити. Тобто крутий фахівець докладе всіх зусиль, щоб повернути ваше життя у звичне русло.

Чому вам потрібний наш захист на досудовому слідстві

Якщо ви потребуєте допомоги, в адвокатському бюро Ткачук та партнери вам завжди готові допомогти! У нас ви отримаєте:

  • Відповіді на всі питання під час первинної консультації та подальшого процесу.
  • Вибудовування індивідуальної лінії захисту, виходячи із вашої конкретної ситуації.
  • Представництво інтересів та подання клопотань та апеляції за потреби.
  • Збереження отриманої інформації у таємниці.

Звертаючись до нас, ви можете бути впевнені, що про ваші інтереси та права подбає команда досвідчених фахівців. Так що бажаючи отримати потрібний результат, записуйтесь на консультацію, і ми зробимо все, щоб ви забули про неприємну ситуацію, як про страшний сон!

Адвокат по кримінальним справам

Захист в кримінальних справах

У Вас стався обшук, Вас затримали, чи було арештовано майно в кримінальному провадженні ?

Ви напевно попали в поле зору діяльності правоохоронних органів – найчастіше це співробітники поліції, але також це може бути Бюро Боротьби з Економічними Злочинами, Державне Бюро Розслідувань, Національне Антикорупційне Бюро, Служба Безпеки України, або кілька цих органів одночасно під керуванням працівників Прокуратури.

Завжди слід пам’ятати, що всі слідчі дії можуть відбуватися виключно в рамках розслідування кримінальної справи відповідно до вимог КПК України, а Ваше затримання, висунення Вам обвинувачення чи проведення у Вас обшуку зовсім не підтверджує Вашу вину. 

У великій кількості відкритих слідчими органами проваджень іноді навіть повна абсурдність висунутих на Вашу адресу звинувачень зовсім не зупиняє слідчі органи та прокуратуру від подальшого підтримання обвинувачення та передачі справи в суд.

З якого етапу кримінального провадження можлива співпраця особи та адвоката? Як правило, це може бути Ваше затримання, висунення підозри, проведення обшуку. Захист у кримінальному провадженні є критично важливим на всіх його стадіях, тож не варто зволікати. Забезпечення якомога скорішого доступа до адвоката є однією з найважливіших процесуальних гарантій, підтверджених практикою ЄСПЛ (справа Salduz v. Turkey), який зазначає, що забезпечення доступу до адвоката починаючи з першого допиту є засадою забезпечення «практичності та ефективності» права на справедливий судовий розгляд, гарантоване §1 статті 6  Європейської конвенції з прав людини. 

Послуги, що надаються адвокатом з кримінальних справ 

Основним завдання адвоката в кримінальному процесі є захист прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого; надання правничої допомоги свідку у кримінальному провадженні; представництво інтересів потерпілого під час розгляду справи у кримінальному провадженні.

Для цього адвокатами по кримінальним справам надається широкий спектр послуг, який включає, зокрема:

 

    • Надання консультацій, розʼяснень, здійснення аналізу матеріалів кримінальної справи і побудова стратегії захисту. 

    • Складання процесуальних документів, заяв, скарг, клопотань, відводів тощо.

    • Збір доказів на користь клієнта.

    • Участь у всіх слідчих діях.

    • Участь в судових засіданнях.

    • Оскарження судових вироків в апеляційному та касаційному порядку.

    • Перегляд судових вироків за нововиявленими обставинами.

У кримінальному процесі можливо порушення прав особи, будь то підозрюваний, обвинувачений, підсудний, засуджений, виправданий; свідок чи потерпілий, на будь-якому етапі.  Це може бути свідоме чи випадкове порушення процесуального законодавства органами попереднього слідства, помилки у кваліфікації скоєного кримінального правопорушення, а також помилки самого суду. Розглянемо у якості прикладу кілька справ з актуальної практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду. 

Для того, щоб стати фігурантом кримінального провадження, не обовʼязково заздалегідь бути так званим кримінальним елементом. Іноді саме життя ставить людину в умови, коли вона змушена порушити кримінальний закон. І саме адвокат допомагає довести, що умисла на скоєння злочину особа не мала, а навпаки, обставини справи є такими, що виключають кримінальну відповідальність

Так, наприклад, у справі N202/2592/22 обвинувачений був засуджений за ч.1 ст.119 УК. Обставини справи полягали у тому, що під час сварки потерпілий наніс засудженому удар ножем у ногу й намагався вдарити ножем у тулуб, проте засуджений ухилився, перехопив ніж й наніс удар потерпілому, від якого той помер. Вирок суду був залишений без змін апеляційним судом. 

Водночас суд касаційної інстанції погодився з адвокатом, який довів, що метою завдання засудженим удару ножем потерпілому було припинення його протиправних дій, а не спричинення останньому смерті. Засуджений захищав себе від протиправних дій потерпілого. Й навіть якщо розглядати його дій як перевищення меж необхідної оборони, то знов таки, відповідно до ч. 3 ст. 36 КК необережне спричинення шкоди при обороні від посягання не може свідчити про перевищення меж необхідної оборони.

Здавалось би всі знають про своє право на адвоката й про право не свідчити проти себе. Але коли особа стає підозрюваним у скоєнні злочину, то внаслідок стресу ризикує забути власне ім’я, а не лише процесуальні права, недотримання яких, якщо це не буде доведено, може призвести до обвинувального вироку.

По справі N722/1818/22 захисник подав касаційну скаргу вказавши, що протокол огляду місця події, протокол добровільної видачі та відеозапис з бодікамер, є недопустимими доказами, оскільки в них зафіксовані викривальні показання засудженого, які він надав з порушенням його права на захист та не розʼяснення йому права відмовитись від давання показань чи пояснень та не відповідати на запитання. На підставі наданих стороною захисту доказів, що доводять цю обставину, суд касаційної інстанції скасував рішення судів попередніх інстанцій та призначив новий розгляд в суді першої інстанції. Визнаючи недопустимим доказами протокол добровільної видачи та відеозапис з бодікамер поліцейських, суд касаційної інстанції звернув увагу на те, що якими б обґрунтованими не були підозри на адресу засудженого працівників поліції, вони були зобовʼязані забезпечити йому дотримання його фундаментальних прав, до яких належить й право на захист й право не свідчити проти себе. 

Адвокат з кримінальних справ надає допомогу не лише підозрюваним або обвинуваченим у вчиненні кримінального правопорушення, а й потерпілим

Так, наприклад, касаційний суд дійшов до висновку про наявність істотних порушень кримінального процесуального закону при закритті кримінального провадження по справі N750/1575/23, внаслідок чого рішення судів попередніх інстанцій було скасовано, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції. 

Касаційний суд зʼясував, що кримінальне провадження за ч.2 ст.125 КК було закрито на підставі п.3-1 ст. 284 КПК на підставі того, що не було встановлено, хто саме вчинив це кримінальне правопорушення, отже жодній особі не було повідомлено про підозру, а строк притягнення до кримінальної відповідальності сплинув. Проте касаційний суд встановив, що судами попередніх інстанцій не було взято до уваги доводи потерпілої про те, що кримінальне правопорушення щодо неї було вчинено конкретною особою, як і орган досудового розслідування не провів за цим повідомленням повного й неупередженого дослідження. 

Обвинувачений має право останнього слова. Здавалось би, хто не знає про це й чи може суд припуститись такої очевидної помилки? Судова практика показує, що так. 

У касаційній скарзі по справі N372/1640/14-к захисник наголосив на тому, що апеляційний суд не надав одному зі обвинувачених можливості виступити з останнім словом, чим спричинив істотне порушення кримінального процесуального закону. 

Касаційний суд визнав доводи захисту слушними й направив справу на новий розгляд у суді апеляційної інстанції. У якості обґрунтування свого рішення, касаційний суд зазначив, що, позбавлення обвинуваченого можливості сказати останнє слово є порушенням вимог з забезпечення сторонам необхідних рівних умов для реалізації їхніх процесуальних прав і виконання процесуальних обовʼязків, що порушує принцип рівності та змагальності сторін, що, відповідно до практики ЄСПЛ є порушенням ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод щодо забезпечення справедливого судового розгляду.