Перейти до вмісту
Главная страница » Корисні статті » Суперечки із податковою службою

Суперечки із податковою службою

адвокат споры с налоговой службой
ЯКЩО У ХОДІ ПЕРЕВІРКИ ПОДАТКОВА СЛУЖБА НЕ ВИКОРИСТОВУВАЛА ДАНІ ВСІЄЇ НЕОБХІДНОЇ ЗВІТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА, РІШЕННЯ ПРО ПОДАТКОВЕ ПОРУШЕННЯ Є НЕПРАВОМІРНИМ
 
Судова боротьба із опонентом є складною і потребує певної підготовки, знань, ходу мислення. А особливо складно відстоювати свою позицію у спорах із державними та контролюючими органами, а також великими установами.
 
Так, Товариство з обмеженою відповідальністю звернулося до суду із позовом до Державної податкової служби та проханням визнати неправомірними податкові повідомлення-рішення про порушення у веденні касових операцій та заниження зобов’язання зі сплати ПДВ на загальну суму 523 639 грн. Позивач також стверджував, що вказані податкові рішення не відповідають даним, які були надані податковій службі під час перевірки, а також базуються виключно на припущеннях та допущених під час перевірки помилках податкової служби.
 
Свою позицію позивач аргументував наступним чином:
1. Перевіряючим надавалася вся необхідна звітна документація, яка також підтверджувала дотримання підприємством касової дисципліни. Проте перевіряючі дійшли необґрунтованого висновку про заниження зобов’язання зі сплати ПДВ, який не підтвердили доказами ні під час перевірки, ні на даний момент.
2. Крім цього, під час перевірки, представники податкової служби враховували лише дані податкових накладних та не враховували дані коригувань до них.
3. Доказів зворотного, а також хибності аргументів позивача податковою службою не надано.
 
Суд, у свою чергу, встановив наступне:
 
1. У ході перевірки представники податкової служби використали не всю звітну документацію, яка має використовуватися, а також не врахували інкасацію певної суми, у зв’язку із чим і винесли рішення про порушення підприємством касової дисципліни. Однак інформація про цю операцію містилася у Книзі обліку розрахункових операцій, а відповідно, була доступна перевіряючим. У зв’язку із чим, відсутні підстави для ухвалення рішення про порушення підприємством касової дисципліни.
2. Як підставу для прийняття рішення про зменшення зобов’язання ПДВ перевіряючі вказали списання продукції на певну суму, а відповідно недонарахування ПДВ.
Проте сума списання, вказана податковою службою, не відповідає даним звітної документації підприємства. У зв’язку із чим, відсутні також підстави і для ухвалення рішення про заниження ПДВ.
 
Як підсумок, суд задовольнив позов підприємства до податкової служби, а сильна та переконлива лінія захисту сприяла прийняттю рішення на користь позивача, незважаючи на те, що суперечки із податковою службою – одна із найскладніших категорій суперечок, яка під силу далеко не кожному.