Перейти до вмісту
Главная страница » Адвокат прийняття спадщини

Адвокат прийняття спадщини

Адвокат у справах про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Відповідно до цивільного законодавства строк для прийняття спадщини встановлюється у шість місяців і починається з часу відкриття спадщини. В свою чергу часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, коли особа оголошується померлою. Якщо протягом зазначеного строку не подано заяву про прийняття спадщини, вважається, що особа не прийняла її.
Однак, існують обставини, які не дозволяють спадкоємцям у встановлений строк звернутись за прийняттям спадщини. Поновити пропущений строк можливо за письмовою згодою спадкоємців , які вже прийняли спадщину , а у разі відсутності такої згоди – суд може встановити додатковий строк при наявності поважних причин пропуску. Тобто, в даному випаду необхідно звернутись до суд із заявою про поновлення строку для прийняття спадщини із обґрунтуванням причин його пропуску. А головною умовою поновлення
строку є наявність поважної причини пропуску строку для прийняття спадщини. Які причини суди не вважають поважними?
Зокрема, це – відсутність спадкоємця юридичної обізнаності щодо строку та порядку прийняття спадщини, необізнаність особи про наявність спадкового майна, похилий вік, непрацездатність, невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини, несприятливі погодні умови тощо.
Натомість, поважними причинами суд може визнати причини, повязані з обєктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця.
Наприклад, поважними причинами визнаються – тривала хвороба спадкоємців, перебування на стаціонарному лікуванні. велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна, складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; перебування спадкоємців на
строковій службі у складі Збройних Сил України, перебування у зоні бойових дій, на тимчасово окупованій території спадкоємців або спадкового майна на тощо.
Адвокат у справах про поновлення строку для прийняття спадщини допоможе у найбільш сприятливий спосіб сформулювати у позовній заяві причину пропуску строку, обґрунтує її підстави, забезпечить представництво клієнта у суді на усіх стадіях судового розгляду .