Перейти до вмісту
Главная страница » Адвокат пенсії Чорнобильської катастрофи

Адвокат пенсії Чорнобильської катастрофи

Адвокат по спорам при назначении пенсии со снижением пенсионного возраста для лиц, пострадавших в результате Чернобыльской катастрофы

Адвокат у спорах при призначенні пенсії із зниженням пенсійного віку
для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Пенсійним законодавством України передбачена можливість призначення пенсії за віком із зниженням пенсійного віку для окремих категорій осіб.
Доцільно розрізняти категорії осіб, які мають право на призначення дострокової пенсії за віком і осіб, які мають право на пенсію із зниженням пенсійного віку.
Право на пенсію із зниженням пенсійного віку передбачене, зокрема, ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Зазначена норма встановлює умови зниження пенсійного віку для різних категорій осіб – учасників ліквідації аварії, потерпілих (евакуйованих ) з 10– кілометрової зони відчуження, з інших територій зони відчуження у 1986 році, осіб, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні безумовного (обовязкового) відселення за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 2, 3 або 4 років.
Учасники ліквідації мають право на зниження пенсійного віку в залежності від періоду та часу роботи у зоні відчуження на 10, 8 та 5 років відповідно.
За бажанням особи пенсійний вік може бути знижено тільки за однією підставою, передбаченою зазначеним законом.
При цьому, необхідно знати, що підтвердженням статусу учасника ліквідації, потерпілого від Чорнобильської катастрофи є довідка про період проживання, роботи на цих територіях. Видача довідок про період роботи (служби) по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також на територіях радіоактивного забруднення про заробітну плату за цей період
здійснюється підприємствами, установами та організаціями (військкоматами), а про період проживання на територіях радіоактивного забруднення, евакуацію, відселення, самостійне переселення – органами місцевого самоврядування.
Адвокат у спорах при призначенні пенсії із зниженням пенсійного віку для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи допоможе визначити право особи на пенсію, кількість років для зниження віку, здійснить аналіз наявних документів та допоможе отримати невистачаючі архівні довідки, забезпечить комплексне супроводження справи, визначить розмір пенсії, доплати, надбавки, передбачені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у разі необхідності – ознайомиться з матеріалами пенсійної справи та проведе її повний аудит