Перейти до вмісту
Главная страница » АДВОКАТ ЗІ ЗНЯТТЯ АРЕШТУ З МАЙНА

АДВОКАТ ЗІ ЗНЯТТЯ АРЕШТУ З МАЙНА

Іноді людина стикається із таким неприємним фактом, як арешт. І не завжди боржник, і не завжди треті особи, пов’язані з ним, а часом і людина, яка зовсім не має відношення до заборгованості, і не знала про неї. У будь-якому випадку, слід пам’ятати, що при накладенні арешту може бути допущена помилка, її можливо і потрібно доводити, а сам арешт – скасувати. Також непоодинокими є випадки, коли арешт накладається на майно із порушенням процедури або умов для його накладання. Крім цього, арешт може бути накладений на майно, вартість якого в десятки, а, можливо, і більше разів, перевищує суму заборгованості, у зв’язку із чим необхідно розбиратися. А щодо накладення арешту у кримінальному провадженні – то його не можуть накласти за відсутності вагомих та чітких підстав для підозри у скоєнні кримінального злочину та доведеної необхідності застосування таких заходів. Щодо останнього варто також зауважити, що мова повинна йти про підозру у скоєнні злочину такої тяжкості, що це справді виправдовує міру арешту, а досудове розслідування справді потребує такої радикальної міри обмеження.
 
У зв’язку з усім вищезазначеним, перше і найправильніше, що необхідно зробити – не впадати у відчай, а звернутися до адвоката, який і розбереться в законності накладення арешту і розробить варіант вирішення Вашого питання.
 
Адвокати нашого Бюро надають до Вашого вибору такі послуги:
 
– Отримання консультації із Вашого питання
– Ознайомлення із матеріалами справи та постановою про арешт
– Оцінка Вашої ситуації та оцінка перспектив можливих судових процесів
– Підготовка процесуальних документів для судового процесу – позовної заяви, заперечення на позов, відповіді на заперечення, клопотання про зняття арешту, формування доказової бази
– Розробка стратегії, тактики, лінії захисту у судовому процесі
– Представництво інтересів клієнта в судах першої інстанції, апеляції, Верховному Суді, в органах виконавчої служби, у нотаріуса та правоохоронних органах
– Відстоювання права розстрочки чи отримання відстрочення реалізації судового рішення
– Заперечення укладених договорів та угод, на підставі яких був накладений арешт (наприклад, договір іпотеки, договір поруки та інше)
– Оскарження судового рішення щодо накладення арешту на рухоме/нерухоме майно
– Оскарження арешту, накладеного виконавчою службою (на рухоме/нерухоме майно)
– Оскарження арешту, накладеного нотаріусом (на рухоме/нерухоме майно)
– Зняття арешту, за яким було знищено документи
– Скасування заборони на відчуження рухомого/нерухомого майна
– Підготовка та подання скарги на дії/бездіяльність працівника виконавчої служби
 
Що таке арешт майна?
 
Арешт – це виконавчий захід у ході слідчих дій, судового чи виконавчого провадження, що застосовується із метою заборони на відчуження (продаж), вилучення, дарування та передачу рухомого/нерухомого майна.
До арешту вдаються для того, щоб надалі мати можливість продати рухоме/нерухоме майно на державних торгах і, відповідно, повернути частину або всю суму боргу.
Арешт може накладатися як на майно фізичної особи, так і на майно юридичної особи.
 
Які види арешту існують?
 
– Арешт, накладений за невиконання зобов’язань перед банком або іншим кредитором – непогашена прострочена заборгованість, непогашення кредиту достроково у разі вимоги банку про це (зокрема і за договором іпотеки)
 
– Арешт, накладений у ході майнових суперечок при розлученні (при розподілі майна, при невиплаті одним із подружжя аліментів або позики)
 
– Арешт, накладений у ході майнових суперечок під час оформлення спадщини
 
– Арешт, накладений у господарському провадженні – у разі наявності заборгованості при веденні господарської діяльності підприємства (невиплата заробітної плати працівникам, несплата продукції постачальника, заборгованість за послуги інших підприємств та інше)
 
– Опис майна, здійснений податковою службою у зв’язку із заборгованістю перед податковою службою
 
– Арешт, накладений у цивільному чи адміністративному провадженні – для відшкодування збитків, завданих внаслідок правопорушення
 
– Арешт, накладений у кримінальному провадженні (як вид покарання/санкція; як спосіб збереження речових доказів; з метою подальшої конфіскації у зв’язку з отриманням об’єкта арешту злочинним способом; для відшкодування шкоди потерпілому – у разі скоєння злочину)
 
 
Що може бути об’єктом арешту?
 
– нерухомість, придбана на власні кошти, отримана у дарунок чи спадок;
– транспортні засоби, що належать боржнику на праві власності;
– дорогоцінні метали та дорогоцінне каміння (за винятком офіційних призів та нагород);
– всі кошти, незалежно від форми та валюти;
– меблі, техніка для дому, акустичні та інші види апаратури;
– цінні папери;
– інші матеріальні та нематеріальні об’єкти.
 
Хто уповноважений здійснювати накладення арешту?
 
– Суд через винесення судового рішення про накладення арешту
– Виконавча служба у процесі виконавчого провадження
– Нотаріус за допомогою здійснення виконавчого напису нотаріуса
– Податкова служба шляхом складання акта опису майна
 
Як можна скасувати арешт і чого можна досягти?
 
Можливим є довести суду, що для арешту майна вже немає або взагалі не було підстав, виникли нові обставини у справі або арешт був накладений із порушеннями процедури та умов для його накладення.
Важливим є дотримання термінів для оскарження арешту, подання документів та клопотань, а також подання позову.
Проте процес доведення та отримання необхідного рішення є досить складним і потребує сильної юридичної компетенції.
 
Що є доказом зняття арешту?
 
– Судове рішення про зняття арешту
– Постанова виконавчої служби про зняття арешту
– Витяг з державного реєстру
 
Яких помилок Ви можете припуститися та як правильно визначити відповідачів?
 
– При накладенні арешту виконавчою службою
У цьому випадку іноді до суду звертаються не з позовом про зняття арешту з майна, а зі скаргою на дії державного виконавця та, відповідно, одержують відмову суду у розгляді скарги.
 
– При накладенні арешту на спільне майно (за заборгованість)
У цьому випадку арешт може бути накладено на спільні цінності – якщо боржник перебуває у шлюбі чи веде спільне господарство/спільний бізнес, а відповідно, майно перебуває у спільному використанні.
У такому разі позов необхідно пред’являти і до боржника, і до особи, на користь якої було накладено арешт на майно.
 
– при накладенні арешту на користь держави (за заборгованість)
Якщо арешт накладався на вимогу податкової служби та в її інтересах, позов необхідно пред’являти саме до податкової служби, а не до виконавчої служби та інших осіб.
 
– при накладенні арешту у кримінальному провадженні
У разі порушення кримінальної справи стосовно осіб, які звинувачуються у скоєнні злочинів, арешт накладається працівниками правоохоронних органів.
Проте іноді помилково пред’являють позов до виконавчої служби.
 
Таким чином, арешт майна – велика проблема як для простої людини, так і для підприємства. Складними є не лише процес доведення, а також дотримання термінів та вимог для звернень щодо зняття арешту. Необхідно правильно визначити предмет позовної вимоги, відповідачів, підстави позову та мету позову, а також необхідні докази, які справді зможуть переконати суд. Все це може бути під силу лише досвідченому та кваліфікованому адвокату, який впевнено вступить у боротьбу за Ваші інтереси та права.